30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Eğitim böyle olur!

Günde 14 saati bulan ve askeri eğitim verilen sistem, kardeş okul projesi ile Pekin'e giden Türk öğrencileri hem şaşırttı hem de korkuttu.. 

2008 Pekin Olimpiyat Oyunları kapsamında Türkiye ve Çin Olimpiyat Komiteleri tarafından başlatılan çalışmalar sonucu, MEF Okulları ile Pekin Laiangxiang Okulu kardeş okul oldu. Başkent Pekin'e giden MEF Koleji öğrencileri olimpiyat çalışmalarını yakından takip ederken Çin eğitim sistemini de yakından tanıma imkânı buldu. Beden Eğitimi Öğretmeni Hakan Gümüş başkanlığında yedi öğrencinin yaptığı gezide öğrenciler, Çin eğitim sisteminin bazı yönlerini severken bazı yönlerinden de korktu.

NELER KORKUTTU?
* Dersler sabah 07.30'da başlayıp akşam 21.30'a kadar devam ediyor. Dolasıyla günlük eğitim süresi 14 saati buluyor.

* Öğrenciler eğitime başlamadan önce ordu tarafından askeri eğitime tabi tutuluyorlar.

* Bir yılda 240 gün okulda eğitim görüyorlar. (Türkiye'de 180 gün)

* Öğrencinin haftalık gördüğü ders saati 60'ı buluyor. (Türkiye'de 35 saati geçmiyor)

NELERİ SEVDİLER?
* Çin'de futbol, basketbol, yüzme gibi sporların icra edilebildiği beden eğitimi dersi zorunlu. Kapalı ve açık spor alanları mevcut ve buraları tüm hafta açık.

* Çin eğitim sisteminde en ilginç etkinliklerden biri de, zorunlu Kung fu dersi...

* Derse başlamadan önce, öğrenciyi zinde tutmak için göz masajı yapılıyor.

* Öğrencilerin tek tip kıyafetle geliyor, sınıfta başarılı öğrencilere şeker veriliyor. Öğretmen Hakan Gümüş de, Pekin'de bulunan birçok eğitim kurumunu yakından tanıma fırsatı bulduklarını belirterek, "Öğrenciler bütün gün okulda eğitim ve araştırma yapıyor. Hafta sonları ise istedikleri takdirde okulda çalışmalarını sürdürebiliyorlar" dedi.

Zorunlu eğitim 9 yıl sürüyor

200 milyon öğrencinin eğitim gördüğü Çin Halk Cumhuriyeti'nde, zorunlu eğitim 9 yıl ve parasız. Liseler ise paralı. Lisede başarılı olan öğrenciler sınavsız üniversiteye alınıyor. Okur yazar oranı son 10 yılda yapılan çalışmalar ile yüzde 90'lara ulaşmış. Çin'deki eğitim sistemi şöyle ilginç uygulamaları da barındırıyor:

* Öğrencileri motive etmek için, bazı kelimelerin yazılı olduğu kâğıtlar öğretmenlerin masalarında bulunuyor. Öğretmenler öğrenciyi uyarmak yerine, zaman zaman bu kelimelerin yazılı olduğu kâğıtlardan veriyor.

* Sınıfların kapısı çoğunlukla açık. Her öğrencinin bir dolabı var.

* Her sınıfta televizyon, projeksiyon ve bilgisayar bulunuyor. Sınavlarda ise kamera kullanılıyor.

* Sınıflarda hiçbir devlet büyüğünün resmi yok. Sadece Çin bayrağı asılı. Öğretilen tek yabancı dil İngilizce.

Sabah
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 07:13:45
Güncelleme :3 Mart 2008 Pazartesi 17:39:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?