18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Eğitim-Sen 'anadilde eğitim'den vazgeçti

Eğitim-Sen'in tüzüğünde yer alan ”anadilde öğrenime” ilişkin madde değiştirildi.

Eğitim-Sen'in, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Camii Konferans Salonu'nda bugün toplanan 2. Olağanüstü Genel Kurulu'nda, sendikanın tüzüğündeki 4 maddenin değiştirilmesi yönünde önerge verildi.

Daha sonra delegeler söz alarak, değişiklik önerilerine ilişkin görüşlerini açıkladılar.

Yapılan oylama sonucu, aralarında “sendikanın anadilde öğrenimi desteklemesine” ilişkin maddenin de bulunduğu 4 madde değiştirildi.

Buna göre, sendika hakkında kapatılma davası açılmasına yol açan tüzüğün 2. maddesinin (b) fıkrasındaki “Eğitim-Sen toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda, demokratik, laik, bilimsel ve parasız eğitim görmesini, bireylerin anadillerinde öğrenim görmesini ve kültürlerini geliştirmesini savunur” hükmü, “Eğitim-Sen, toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda, demokratik, laik, bilimsel ve parasız eğitim görmesini savunur” olarak değiştirildi.

Değişikliğe 381 delege “evet”, 115 delege ise “hayır” oyu verdi.

Sonucun açıklanmasının ardından salonda bulunan bir grup, “Anadil haktır, engellenemez”, “Anadil onurdur, onurunu çiğnetme”, “Susma, haykır. Anadil haktır” sloganları atarak, değişikliğe evet oyu veren delegeleri protesto ettiler.

Genel Kurul'da yapılan tüzük değişiklikleriyle, sendika şubesi kurulması için gerekli üye sayısı 500'den 400'e indirilirken, tüzük değişikliği için aranan delege sayısının beşte ikisinin bir fazlası oranı ise salt çoğunluğa çekildi.

Ayrıca tüzükteki, sendika yöneticilerinin “iki kez üst üste” seçilemeyeceklerine ilişkin madde de “iki dönem üst üste” seçilemeyecekleri şeklinde değiştirildi.

AA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2005 Pazar 20:08:02
Güncelleme :3 Temmuz 2005 Pazar 20:14:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?