18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Eğitim-Sen kapatılmıyor

Tüzüğünde Anayasa’ya aykırı biçimde ’anadilde eğitim’ ifadesine yer verdiği gerekçesiyle Eğitim-Sen hakkında açılan kapatma davası reddedildi.

Ankara İkinci İş Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü karar duruşmasına, Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ve sendika yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda avukat katıldı.

Sendika avukatları adına söz alan Kazım Genç, sendikanın tüzüğünde ifade ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin maddelere yer verildiğini, bunların Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine aykırı olmadığını söyledi.

Genç: "Yasal dayanak yok"

Sendikanın şiddet içeren ve hukuk dışı hiçbir faaliyeti bulunmadığını anlatan Genç, kapatma davası açılmasının yasal dayanağının bulunmadığını öne sürdü.

Genç, davanın reddine karar verilmesini istedi.

Yargıç Kudret Kurt, kapatma istemi yerinde görülmediğinden davanın reddine karar verildiğini söyledi.

Duruşmanın ardından sendika yöneticileri, Adliye önünde kararı değerlendirdi.

Duruşma için Kızılay’dan yürüyerek adliye önünde toplanan bir grup sendika üyesi de slogan attı.

Kimler ne yorumda bulundu?

KESK Genel Başkanı Sami Evren, hukukun üstünlüğünün birkez daha kanıtlandığını söyledi.

Evren, sadece Eğitim-Sen’in değil, Türkiye’de demokrasi mücadelesinin de kazandığını vurguladı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de davanın reddedilmesi ile hukuk ve demokrasinin kazandığını söyledi.

Eğitim-Sen güneşinin Türkiye’yi aydınlatmaya devam edeceğini belirten Aladdin Dinçer ise demokrasi mücadelelerinin süreceğini anlattı.

Duruşmayı, bazı yabancı büyükelçiliklerin temsilcileri, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çok sayıda basın mensubu izledi.

Anadilde öğrenime ilişkin ifade

Eğitim-Sen tüzüğünde ’Sendikanın amaçları’ başlıklı ikinci maddenin b bendinde ’toplumun bütün bireylerinin temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda demokratik, laik, bilimsel ve parasız eğitim görmesini, bireylerin anadillerinde öğrenim görmesini ve kültürlerini geliştirmesini savunur’ deniliyor.

Eğitim-Sen tüzüğündeki anadilde öğrenime ilişkin ifadenin Anayasa’nın üçüncü maddesindeki ’Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Resmi dili Türkçedir’ hükmüne ve Türkçe dışında hiçbir dilin eğitim ve öğretim kurumlarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına anadilleri olarak öğretilemeyeceğini düzenleyen 42’inci maddesine aykırı olduğu ifade edilerek, sendikanın kapatılması isteniyordu.
kenthaber
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2004 Çarşamba 22:49:01
Güncelleme :16 Eylül 2004 Perşembe 00:00:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?