30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ehud Olmert'ten tehdit

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail ordusunun İsrail’e saldıran herkesi, özellikle Hamas yöneticilerini vuracağını söyledi.

Olmert, Amerikan Yahudi örgütlerinin başkanlarının bir araya geldiği konferansta yaptığı konuşmada, İsrail ordusunun Gazze’deki militanları vurmak için hareket özgürlüğüne sahip olduğunu belirtti. “İsraillilere karşı teröre karışan herkese ulaşacağız, onları durdurmak için saldırmaktan kaçınmayacağız” diyen Olmert, bunun herkesi, öncelikle Hamas’ı kapsayacağını, Gazze’nin sorumlusunun Hamas olduğunu belirtti.

Gazze Şeridi’nde bir insani krizin artmasına meydan vermeyeceklerini yineleyen Olmert, ancak sınır boylarındaki İsrailliler sürekli roket saldırılarına hedef olurken, Gazze’dekilerin de normal bir yaşam sürdüremeyeceklerini yineledi.

Olmert, katılımcılardan birinin sorusunu yanıtlarken, İsrail’in 2005 yılında Gazze’den çekilmesinin, bölgede yaşayan 12 bin dolayındaki İsrailli’yi korumak için 30 bin asker bulundurmaktan ve her gün devam eden roket saldırılarından daha iyi olduğunu söyledi.

Filistinlilerle bu yıl bir barış anlaşmasına ulaşmak için her çabayı göstereceğini de belirten Olmert, Kudüs konusunun görüşmelerin gündemindeki en son konu olacağını, bunda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile mutabık olduklarını ifade etti.

İsrail Başbakanı, bir ihtimalin ilkeler deklarasyonunun imzalanması olduğunu belirtirken, Gazze’de terör tümüyle durmaksızın bir barış anlaşmasının yapılamayacağını da ifade etti. Olmert, “Temel ilkelerde öngörülen görüşmelerin 2008 içinde yapılabileceğini umuyorum” dedi.

Daha fazla vakit geçirmenin başta Hamas olmak üzere Filistinliler içindeki radikal unsurları cesaretlendireceğini söyleyen Olmert, “İsrail’in güvenliğinden hiçbir şekilde ödün vermeden, gerçek bir barışı getirmek için gereken her türlü fedakarlıktan, acılı da olsa kaçınmayacağız” diye konuştu.

Olmert, mevcut Filistin liderliğinin öncekilerden daha çok İsrail’le barıştan yana olduğunu, barış için çabalar başarısız kalırsa gelecekteki Filistin rejimlerinin de barış için istekli olmayacaklarını kaydetti.

Öte yandan, El Fetih Devrim Konseyi üyelerinden Jibril Racub, El Fetih ve Hamas, Batı şeria ve Gazze bölünmesi devam ederse, Filistin ulusal davasının çökeceğini söyledi.

El Arabiya televizyonunda konuşan Racub, Filistin anayurdunda iki taraf arasında uzlaşma olmaksızın ne barış sürecinin, ne de 6. El Fetih Konferansı’nın başarılı olabileceğini, ulusal birliğin başarısının Filistin devletinin kurulması için temel olduğunu kaydetti.

Racub, El Fetih ve Hamas arasındaki mevcut husumetin devam etmesi halinde, bunun sonuçta Gazze Şeridi’nin Mısır tarafına, Batı Şeria’nın ise Ürdün’e bağlanması sonucunu doğurabileceği fikrinde olduğunu da dile getirdi.

Racub, önümüzdeki günlerde toplanacak olan 6. El Fetih Konferansı’nın direnişi anahtar prensip olarak muhafaza ederek, El Fetih’in programında değişiklikler yapmayı öngördüğünü belirtti.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2008 Pazartesi 00:56:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?