24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Einstein´a saygı: 2005 Dünya Fizik Yılı

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, bugün düzenlenecek bir törenle, Dünya Fizik Yılı’nın açılışını yapacak.

Dünya Fizik Yılı, ünlü fizikçi Albert Einstein’ın, ilk teorilerini yayınlamasının 100’üncü yılı nedeniyle planlandı.

Eğitime destek veren kurum ve kuruluşlar, Einstein’ın elde ettiği başarıların, okul çocuklarına fiziği sevdirmesini ve bu alanda çalışmalar yapılmasını teşvik etmesini umuyorlar.

1905 yılı, Albert Einstein ve bilim için çok önemli bir yıldı.

Albert Einstein, bu yılda yayınladığı makalelerle atomların varlığını, boyutlarını belirledi. Modern fiziğin en renkli dallarından birinin temellerini oluşturan "Kuantum Teorisi" de aynı yıl Einstein tarafından dünyaya sunuldu.

Bir diğer önemli fizik teorisi de Einstein’ın izafiyet teorisi. Bu teori, uzay ve zaman kavramlarının tanımında devrim niteliğinde bir değişim yarattı.

Tüm bilimsel denklemlerin belki de en efsanevî olanını, E=mc² denklemi de Albert Einstein’ın bir diğer keşfi. Bu denklem, maddenin enerjisini onun kütlesi ve ışık hızıyla ilişkilendiriyor.

Atom bombalarının sahip olduğu yıkımın gücü bu denkleme bağlansa da aynı denklemin pek çok faydalı kullanım alanı da var.

1905 yılının başında, Albert Einstein’ın dehasından sadece birkaç yakın arkadaşı haberdardı. Aynı yılın sonunda ise Einstein, tüm dünyanın önde gelen bilimadamlarının bildiği bir isim haline geldi.

Kısa sürede fotoğrafları dünya çapında gazetelerde boy gösteren Einstein, fikirlerinin tüm karmaşıklığına rağmen, ya da belki de bu karmaşıklık yüzünden, hâlâ dünyanın en ünlü bilimadamlarından birisi.
BBC TÜRKÇE YAYINI
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 14:44:33
Güncelleme :19 Ocak 2005 Çarşamba 14:48:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?