20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Ekmeğe iki kat zam kapıda

Ekmek 5 Haziran’dan itibaren bütün ülke için en az 300 gramdan satılacak. Gramajdaki artış ve yüksek döviz kurunun ithal buğday fiyatlarına yansıması nedeniyle, ekmek fiyatına iki katı zam kapıda gözüküyor.

5 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi, Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ne göre Türkiye genelinde halk tipi ekmeğin ağırlığı en az 300 gram olacak. Bunun için fırınlara 3 aylık geçiş süresi tanındı. Bu durumda ekmeğin fiyatı artacak ancak tek başına gramaj değil, buğday fiyatı da zammı etkileyecek.

İzmir Fırıncılar Meslek Komitesi Başkanı Coşkun Yolgörmez, un fabrikalarının serbest piyasadan un temin ettiğini belirterek, “Dolar ve Euro arttığı için un fiyatları da artacak. İki ay önce 32 YTL’ye aldığımız un şimdi 47 YTL’ye çıktı. Burada suçlu fırıncı değil, buğday spekülatörleridir” dedi.

Son zamanlarda hububat fiyatlarındaki hızlı artışın, girdi maliyetini yükselttiğini vurgulayan ekmek üreticileri, şu anda 30 ile 50 kuruş arasında değişen halk tipi ekmek fiyatının iki katına çıkacağını belirtiyor.

Yolgörmez, fiyatların 75-80 kuruş civarında olacağına dikkat çekerek, bir an önce önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Fırıncılar, ekmeğin daha ucuza satılabilmesi için devletin buğday fiyatlarını sübvanse etmesi gerektiğini vurguluyor.

NTV
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 17:39:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?