29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Ekmekte büyük zam kapıda!

Bir çuval unun fiyatının Cuma’dan Pazartesi’ye 3 YTL artması fırıncıları zamma zorluyor. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, “Çuvalı 33 YTL olan un fiyatı 15 günde yüzde 35’e yakın arttı. Eğer fiyatlar inmezse ekmeğe zam yapmak zorundayız” dedi

Son dönemde hızlı bir artış yaşanan buğday fiyatları, fırıncıları ekmeğe zam yapmaya zorluyor. Son bir ayda yüzde 20 artan ekmeklik buğdayın ton başına fiyatı 600 YTL’ye ulaşırken un fiyatı da 15 günde yüzde 35 arttı. 50 kiloluk bir çuval un fiyatının rekor düzeyde arttığını belirten İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, “Fırıncılar olarak infial içindeyiz. Zam kaçınılmaz oldu” dedi. 2007 yılını ortalama 31.2 YTL olarak kapayan bir çuval un fiyatının şu anda 43 YTL’ye çıktığını dile getiren Özer, “Özellikle son 15 gündeki artışa baktığımızda sürekli bir tırmanış söz konusu. 2 hafta önce bir çuval un 33 YTL’ydi. Cuma günü, yani 29 Şubat’ta bir çuval un 40 YTL’yken aradan geçen bir iş gününde fiyat 3 YTL arttı. Fiyatlar sabit durmuyor. Günlük artış 3 YTL oluyorsa burada bir sorun var” diye konuştu.

Fırıncılar telefon kilitledi

İstanbul’da 4 bin fırıncının günde 20 milyon ekmek piyasaya sunduğunu anlatan Özer, “Un fiyatları kademeli olarak artıyor. Birisi buna dur demeli. Her gün fırıncılar telefonla ‘Ne yapacağız başkan?’diye isyan ediyor. Onlara ‘merak etmeyin iner’ diyoruz ama görüntü bunun tam tersine. Yanıt verecek yüzümüz kalmadı. 2 hafta bekleyeceğiz. Bizim sabır seviyemiz 36-37 YTL seviyesi. Eğer bu seviyeye inmezse zam tartışmasına gireceğiz. Kilosu 2.5 YTL olan ekmeğe ne kadar zam yaparız bilmiyorum. Şimdilik bunu söylemek zor” açıklamasını yaptı.

Fırsatçıları çıkarın, yeter

Dünya buğday fiyatlarının artış gösterdiğini dile getiren Özer, “Türkiye’deki artış küresel ısınmanın dışında, fırsatçılardan kaynaklanıyor” dedi. Özer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçtiğimiz günlerde stoklarda emanetçilerin 266 bin ton buğdayının olduğunu söylediğinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Çiftçiden buğdayı toplayan emanetçi dediğimiz stokçular, TMO’nun depolarına 266 bin ton ekmeklik buğday koymuş. Bunu TMO açıkladı. Piyasaya sunmuyorlar. Çünkü toptancı buğday bulamayınca ithale koşuyor. İthalin fiyatı ise yerli ile aynı seviyeye gelsin diye bekleyip ondan sonra satacaklar. Eğer bu depolardaki ekmeklik buğday piyasaya sunulsa un fiyatı otomatikman 35 YTL’ye iner.”

TMO gecikti, 200 $’a ithal edeceği buğdayı şimdi 500 $’a alamıyor

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Mehmet Kara da ekmeklik buğday fiyatının 1 ayda yüzde 20 arttığını belirterek, “Ekmeklik buğdayın tonu 600, makarnalık buğdayınki 800 YTL’ye kadar çıktı” dedi. Fiyat artışında TMO’nun da etkisinin olduğunu söyleyen Kara, “TMO, Mart’ta piyasaya 100 bin tona yakın buğday satmayı planlıyor. Ancak ithalatta geç kalındı. Piyasayı regüle edemedi. Yaşanan panik yüzünden fiyatlar arttı” diye konuştu. Kara, şunları söyledi: “TMO 200 dolara ithal edebileceği buğdayı şimdi 500 dolara alamıyor. 2007 Temmuz-Ağustos döneminde ithalat gerçekleşseydi 200 dolara ürün alınacaktı. Bu ithalat gecikince şimdi buğday 530-550 dolara çıktı. 200 dolarla daha kolay regülasyon sağlanırdı. TMO kendi eliyle spekülatörlere fırsat tanıyor.” Kara, ekmeklik buğdayda gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinde de geç kalındığını öne sürdü.

vatan
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 23:21:11
Güncelleme :4 Mart 2008 Salı 12:12:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Levent IP: 88.248.77.xxx Tarih : 4.03.2008 11:58:39

Milletin bir ekmeği var sağlam, onun altında bile neler var neler. Yazıktır yav.