Ekmek fiyatlarının Ramazan ayından sonra artması gündemde. Ancak Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin 2010 'ekmek raporu' Türkiye'nin ana gıda maddesinin tek sorununun fiyat olmadığını ortaya koydu.
Raporun verilerine göre Türkiye ekmekle besleniyor. Kişi başına günlük ekmek tüketimi 350-400 gram. Yoksul kesimde tüketim 800 grama kadar çıkıyor. Ama israf da küçümsenmeyecek oranda. Sadece İstanbul'da günde iki milyon ekmek çöpe atılıyor.
HER 3 FIRINDAN 1'İ RUHSATSIZ
Raporun ortaya koyduğu bir diğer çarpıcı sonuç ise fırınların standardı. İstanbul'da bulunan 4 bin 500 ekmek fırınından bin 500'ü ruhsatsız üretim yapıyor. Eğer AB kritlerleri uygulansa, mevcut fırınların yüzde 80'inin kapanacağı öngörülüyor.
ŞEHRE GÖRE FİYAT
Rapor Türkiye ölçeğinde ekmek fiyatlarında büyük farklılıklar olduğunu da ortaya koyuyor. Derneğin çalışmasına göre, bir kilogram ekmek için Şırnaklılar 70 kuruş, İstanbullular ise 2,5 lira ödüyor. Rapor, Ramazan ayından sonra ekmeğe zam beklentisini de içeriyor. Un fiyatları çok yüksek olduğu için, zammın yüzde 10-15'den daha fazla olması bekleniyor.
Ekmeğin resmi fiyatı uygulanmıyor ki zam istensin. Burada 3 yıldır ekmeğin resmi fiyatı 60kr (300g). Ancak fırınlar rekabetten dolayı 50kr fiyat uyguluyor. Sadece pide 60kr. Hatta yazlıklarda pide bile 50kr. Buna rağmen 60kr yerine 70kr olsun diye patırtı yapıyorlar. Adana Fırıncılar Odası başkanının kendi fırınlarında bile resmi fiyatın altında ekmek satıldığı belgeli olarak sabittir. Bundan ayrı olarak makarna üretimi sırasında çıkan atık ürün drum irmiği (makarnanın elenmesiyle ortaya çıkar) çeşitli kimyasallarla ağartılarak una karıştırılıyor. Hatta doğrudan un olarak kullanılıyor. Tamamen kanserojen.