20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

'Ekolojik kredi' krizi uyarısı!

Bir grup çevre örgütü, yeryüzünün ekolojik bir "kredi krizine" doğru ilerlediği uyarısında bulundu. 

Rapora göre doğal kaynaklara olan talebimiz, Dünya'nın sağlayabileceği miktarı, neredeyse üçte bir aşıyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Londra Zooloji Derneği ve Küresel Etki Ağı adlı çevre örgütlerinin hazırladığı "Yaşayan Gezegen Raporu"nda dünya nüfusunun yüzde 75'inin, tüketim oranlarının, doğanın kendini yenileme hızını aştığı ülkelerde yaşadığı belirtiliyor.

Bu durumun sözkonusu ülkelerdeki insanları "ekolojik borçlu" durumuna düşürdüğü belirtilen raporda, bu insanların, yaşamak için tarım alanlarını, ormanları, denizleri ve diğer ülkelerin kaynaklarını fazlasıyla kullandığı ifade ediliyor.
Rapora göre "doğal sermayenin" kaygısızca kullanılması gıda, su ve enerji gibi zaruri ihtiyaçların fiyatlarını artırarak, dünyanın gelecekteki refahını da tehlikeye atıyor.

WWF Genel Müdürü James Leape, "Eğer taleplerimiz artmaya devam ederse, 2030'ların ortalarına doğru hayat standardımızı korumak için iki gezegene birden gereksinim duyacağız" dedi.

Dünya'ya en büyük etkiyi yapan ülkeler ABD ve Çin. Bu iki ülke, gezegende bıraktığımız izin yüzde 40'ından sorumlu görülüyor. Kişi başına en büyük iz ise ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait.

Afganistan ve Malawi, kişi başına en küçük izi bırakan ülkeler. Türkiye ise 56. sırada, Bulgaristan ile Ukrayna'nın arasında yer alıyor.

WWF'in Uluslararası Başkanı Emeka Anyaoku, "Son birkaç ayda yaşadığımız olaylar, ayağımızı yorganımıza göre uzatmamanın ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya koydu" diye konuştu.

Anyaoku, "Mali kredi krizi bir felaket olabilir ama karşı karşıya olduğumuz ekolojik resesyonla karşılaştırınca solda, sıfır kalıyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 17:28:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?