17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ekonomide 2005 uyarısı

Merkez Bankası, "büyük dışsal şoklar" olmazsa bu yıl enflasyon hedefinin tutacağını, ancak iç talepteki yüksek canlanma, hızlanan kamu fiyat artışları gibi nedenlerle enflasyonla mücadelenin 2005’te daha çetin geçeceğini bildirdi.

Merkez Bankası, önümüzdeki aylarda "büyük dışsal şoklar" yaşanazsa, bu yıla ilişkin enflasyon hedefinin tutacağını, ancak iç talepteki yüksek canlanma, hızlanan kamu fiyat artışları gibi nedenlerle enflasyonla mücadelenin 2005’te daha çetin hale geleceğini belirterek, mali disiplinin sürdürülmesi ve kamu ücret-gelir politikalarının enflasyon hedefiyle uyumlu yürütülmesinin enflasyonla mücadelede ön koşul olmaya devam ettiği uyarısında bulundu.

Banka, enflasyonda düşüş, istikrarlı büyüme ve verimlilik artışının sürebilmesi açısından yatırımların önündeki engellerin kaldırılması; son üç yıldaki kazanımların kalıcı olabilmesi için yapısal dönüşümün hızla tamamlanması gerektiğini bildirdi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, temmuz ayı enflasyon verileri ve enflasyonda ileriye yönelik görünüm değerlendirildi. Açıklamada, uzun süredir tutarlılıkla uygulanmakta olan ekonomik programın, zaman zaman ortaya çıkan dışsal belirsizliklere karşın, makroekonomik istikrar ve fiyat istikrarı yolunda önemli kazanımlar sağladığı, milli gelirde yüksek büyüme oranlarına ulaşılırken, üç ay arka arkaya enflasyonda keskin düşüşler kaydedildiğine işaret edildi. Ancak, bu gelişmelerin henüz yeterli olmadığı, ekonomik dengelerin kalıcı biçimde oturmadığı ve fiyat istikrarının henüz tam olarak sağlanamadığının göz ardı edilmemesi gerektiği ifade edildi.

Yılın ilk yarısında büyümenin daha çok özel tüketim ve özel yatırım kaynaklı olduğuna işaret edilen açıklamada, hızlanan ithalat artışı sonucu, ihracat ve turizm gelirlerindeki olumlu performansa rağmen, yıl sonu cari açığının yüksek çıkacağı vurgulandı. Cari işlemler dengesindeki bozulma ve bu konudaki bekleyişlerin döviz kurunda yaratabileceği hareketler yoluyla enflasyonu olumsuz etkileme olasılığı bulunduğu, ancak, bir süredir üzerinde çalışılmakta olan orta vadeli yeni programın uluslararası kuruluşların da desteğiyle yaşama geçirilmesi yolunda önemli aşamalar kaydedildiği göz önüne alındığında, bu olasılığın güçlü olmadığı ifade edildi.

Yurt dışı talepteki artış, birim maliyetlerdeki azılışın yavaşlaması, yurt içi tüketim harcamalarında görülen göreli canlanma, kapasite kullanım oranlarının yüksek seyri ve hızlanankamu fiyat artışlarının ise 2005 yılında enflasyonla mücadelenin daha da çetin koşullar altında gerçekleşebileceğine işaret ettiği vurgulandı. Açıklamada, "Bu nedenle önümüzdeki dönemde mali disiplinin sürdürülmesinin yanında, kamu ücret ve gelirler politikalarının enflasyon hedefiyle uyumlu olarak yürütülmesinin enflasyonla mücadelenin devamı açısından bir ön koşul olmaya devam ettiği göz ardı edilmemelidir" denildi.

Hizmet sektöründeki katılığın göreli olarak sürdüğü, özellikle kira, eğitim ve hastane hizmetlerindeki yıllık fiyat artışlarının genel enflasyon eğiliminin üzerinde seyretmesi ve geçmişe endeksleme davranışının devam etmesinin 2005 enflasyonu açısından önemli boyutta riskler taşıdığı vurgulandı.

Tarım ve gıda fiyatlarının 2004 yılı içinde enflasyona olumlu destek verdiği, ancak söz konusu sektörlerin doğa koşulları ve mevsimsel eğilimlere oldukça duyarlı olduğu, bu nedenle bu sektörlerdeki fiyat gelişmelerinin 2005 enflasyonu konusunda çok az bilgi içerdiği ve para politikası kararlarında baskın olabilecek bir içerik taşımadığı anlatıldı.

Dış ticaret açığının artan ekonomik etkinliğe bağlı olarak yüksek seyretmesi ve bu durumun yarattığı duyarlılık, ABD Merkez Bankası’nın beklenenden hızlı bir faiz artırımına gitmesi, mevcut programın devamına ilişkin alınacak kararların gecikmesi veya AB müzakere sürecine ilişin belirsizliklerin olumsuz sonuçlanması gibi olasılıkların, mali piyasaların risk algılamasını artırdığı belirtildi.

2005 başından itibaren gerek iç talep gelişmeleri, gerekse birim iş gücü maliyetlerinin enflasyona önceki üç yıldaki kadar destek vermeyeceği tahmin edildi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2004 Cuma 00:00:11
Güncelleme :7 Ağustos 2004 Cumartesi 13:03:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?