31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ekonomik program açıklandı

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Ekonomik Program ile önümüzdeki dönemde Türkiye'nin rekabet gücünü ve istihdamını artıracak, Türkiye'de altyapı yatırımlarını hızlandıracak bir perspektif sunulduğunu bildirdi.

Bakan Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Maliye Bakanlığı'da düzenledikleri ortak basın toplantı ile 2008-2012 dönemini kapsayan orta vadeli mali çerçeveyi açıkladılar.

Şimşek, burada yaptığı konuşmada, bugün açıklanan Orta Vadeli Ekonomik Program ile önümüzdeki 4-5 yıllık dönemde yapılacak yapısal reformlar ve altyapı yatırımlarını da içerecek şekilde bir öngörülebilirliği artıran perspektif sağlanmak istediğini söyledi.

Türkiye'nin kamu borç dinamiklerine ilişkin son gelişmeler hakkında da bilgi veren Bakan Şimşek, son yıllarda gerek mali disiplinde, gerek özelleştirme politikalarında son derece kararlı bir tutum sergilendiğini ve bunun sonucunda toplam kamu açığına ilişkin Maastrich kriterlerinin tutturulduğunu, AB tanımlı kamu borç yükünün de AB 27 ortalamalarının çok altına çekildiğini, faiz harcamalarının vergi gelirlerine oranının çok keskin bir şekilde düşürüldüğünü, kamu borcunun vade ve döviz kompozisyonunda çok önemli iyileşmeler sağlandığını kaydetti.

Kamu net borç stokuna bakıldığı zaman 2005 yılından bu yana sürekli bir şekilde net kamu borç stokunun aşağıya doğru indiğini belirten Şimşek, Türkiye'nin bu anlamda da 4 yıldır Maastrich kriterlerini tutturduğunu bildirdi.

Türkiye'de enflasyonun kontrol altında tutulması, gerekse cari açığın daha da kötüleşmemesi için yapılması gerekenleri içeren bir perspektif sunulduğunu ifade eden Şimşek, "Fakat hiçbir şekilde özellikle 2007'ye oranla mali disiplinde bir gevşeme söz konusu değildir" dedi.

“2008 yılı için başlangıçta öngördüğümüz yüzde 4,2 düzeyindeki toplan kamu kesimi faiz dışı fazla hedefi yüzde 3,5 olarak revize edildi” diyen Bakan Unakıtan, daha önce yüzde 6,5 olarak açıkladıkları faiz dışı fazlayı sonradan yüzde 5,5 olarak gösterdiklerini hatırlatarak, yeni seri GSMH hesaplamasına göre de bu yüzde 5,5'un yüzde 4,2'ye tekabül ettiğini anlattı.

Unakıtan, yüzde 3,4 olan merkezi yönetim bütçesi faiz dışı fazla hedefinin de yüzde 2,7 olarak revize edildiğini belirterek, “Merkezi yönetim bütçe açığının da GSYH'ya oranına ilişkin yüzde 1,9 olan hedefimiz, yüzde 1,4'e düşürüldü” dedi.

“Faiz dışı fazla düştü, mali disiplinde gevşeme oldu” şeklinde basit yorumlara gidilebileceğine dikkat çeken Unakıtan, burada yanlışa düşüldüğünü, esas mali disiplinin bozulup bozulmadığını görmek için bütçe açığına bakmak gerektiğini, Maastrich kriterlerinde de esas kriterin bütçe açığı olduğunu kaydetti.

AA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2008 Cumartesi 15:43:41
Güncelleme :4 Mayıs 2008 Pazar 08:49:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?