20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

’Ekümenik sıfatını kullanamaz’

Milli Güvenlik Belgesi’ne göre Patrikhane, Lozan anlaşması’nca belirlenen statüsünü sürdürmek zorunda

Kemal Yurteri imzasıyla CNN TÜRK bülteninde yayınlanan haberi alıntılayarak aktarıyoruz.

Fener Rum Patriğinin ’ekümen’ sıfatı ile çağrılmasının ardından yaşanan tartışmaya Milli Güvenlik Belgesi’ noktayı koydu. Belgede ’’patrikhane Lozan Anlaşması dışına taşmamalı’’ deniliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara büyükelçiliğinin ’Türkiye’deki ABD-Rum Ortodoks cemaatinin önde gelenleri onuruna’ verilen davete Fener Rum Ortodoks Patriği’ni ’ekümenik’ sıfatıyla davet etmesi tartışma yarattı.

Hükümet yayımladığı bir genelge ile kamu görevlilerinin davete gitmesini kısıtladı.

ABD’nin Ankara’daki büyükelçiliğinin yetkilileri de tutuma "davete isteyen gelir isteyen gelmez" yanıtını verdi.

Milli güvenlik siyasetinde ’ekümenik’

ABD büyükelçiliğinin daveti, uzun yıllardır süren tartışmayı yeniden alevlendirdi. Devletin bu tür köklü tartışmalı konulara ilişkin siyasetini belirleyen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde ’ekümenik’ konusunda da düzenlemeler var.

Ekümenik ne demek?

’Ekümenik’, genel anlamıyla ’evrensellik’ demek. Kamuoyunda ’ekümenik’, ’dünyadaki Ortodoks Hristiyanların ruhani liderliği’ olarak yorumlanıyor.

Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nde ise bu konu dini azınlıklara ilişkin bölümde yer alıyor.

’Lozan anlaşmasında belirlenen statü sürdürülmeli’

Patriğin bu sıfatı kullanamayacağı belirtilen bölümde "Fener Rum Ortodoks patrikhanesi ve ülkemizdeki Rum azınlığın statüsü de Lozan anlaşması ile belirlenmekle beraber adı geçen patrikhanenin mevcut statüsü amacını aşan ekümenik vasıf kazanma ve Heybeliada Ruhban okulunun açtırılması faaliyetleri içinde olduğu da gözlenmektedir. Bu nedenle bahse konu Patrikhane’nin Lozan anlaşmasında belirlenen statüsünün sürdürülmesi önem arzetmektedir" ifadeleri yer alıyor.

Süryanilerle ilgili ifadeler

Milli Siyaset Belgesi’nde, Türkiye’deki varlıkları Avrupa Birliği tarafından da gündeme getirilen Süryaniler konusunda da ifadeler var.

Belgede, ağırlıklı olarak Mardin ve Şırnak bölgesinde oturan Süryanilerin bir kısmının ABD ve Avrupa’ya göç ettiğine dikkat çekiliyor, bu ülkelerdeki örgütlenmeleri anlatılıyor.

Belgede, İsveç’te kurulan ’Asuristan Kurtuluş Partisi’ ve Kuzey Irak’taki ’Beth-Nahrin Yurtsever Devrimci Örgütü’ yeni adıyla ’Mezopotamya Özgürlük Partisi’nin Türk topraklarında bağımsız bir devleti amaçladıkları belirtiliyor.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 17:13:39
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 10:53:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?