20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

’Ekümenik’e soru önergesi

Sözde Ekümenik Patrikliğin, ABD Arhonluğu tarafından ABD Büyükelçisi Eric Edelman onuruna düzenlenecek yemek davetiyelerinde kullanılan "ekümenik" sıfatı Meclis’te krize neden oldu.

Dışişleri Bakanlığı’na soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, yabancı büyükelçilerin, 17 Aralık’tan önce yasaları hiçe sayarak istediklerini yaptığını belirterek "Çünkü herkes biliyor ki AKP hükümeti bu tarihte, AB’den müzakere tarihi almak umuduyla bu yapılanlara ses çıkarmayacak" dedi.

Ne tepki gösterildi?

Ankara’da 2 Aralık’ta Edelman onuruna verilecek yemeğin, pek çok milletvekiline de gönderilen davetiyesinde, Fener Rum Patriği Dimitri Arhondoni Bartholomeos için yine ekümenik sıfatı kullanıldı. Öymen, son zamanlarda Ankara’daki yabancı büyükelçiliklerde, İstanbul Fener Rum Patriği için ekümenik sıfatı kullandıklarına dikkat çekti.

Patriğin bu sıfatı kullanmasına olanak veren herhangi bir yasa veya uluslararası antlaşma olmadığına işaret eden Öymen, ’’Cumhuriyet hükümetlerinden hiçbiri bu sıfatı tanımamıştır. Yabancı büyükelçilerin en önemli görevlerinden biri, bulundukları ülkenin yasalarına saygı göstermektir’’ dedi.

Öymen, Dışişleri Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde ’’Aksi yönde hareket ederek patriğe, Türkiye’nin tanımadığı ekümenik sıfatını kullanan büyükelçilere ne tepki gösterilmiştir? Bu sıfatın kullanılmaması için bildirimde bulunulmuş mudur’’ diye sordu.

İstanbul’da da ’ekümenik’

ABD’de bulunan arhonluğun Başpiskoposu Demetrios ’un Bartholomeos onuruna düzenleyeceği İstanbul’daki yemeğin davetiyelerinde de ekümenik sıfatı kullanıldı. 1 Aralık’ta düzenlenecek yemeğin davetiyesinde, Fener Rum Patrikhanesi, ’’Yeni Roma’daki Konstantinopol’ün Ekümenik Patrikliği’’ olarak tanımlandı.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 15:49:29
Güncelleme :28 Kasım 2004 Pazar 15:51:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?