19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

El Kaide 9 rehinenin boğazını kesti

Suudi Arabistan'ın petrol şehri El Huber'de yabancıların kaldığı Oasis sitesine saldıran militanların 3'ünün kaçmayı başardığı, 4. militanın ise yaralı olarak yakalandığı bildirildi.


Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Güvenlik güçleri, en çok arananlardan biri olan grubun liderini yaralı olarak ele geçirmiştir. Biri yaralı olan diğer 3 kişi ise siteden kaçmıştır" denildi.

Açıklamada ayrıca, siteye yapılan saldırıda 22 kişinin öldüğü belirtildi. Ölenlerin arasında 1 Amerikalı, 1 İngiliz, 1 İtalyan, 8 Hintli, 1 İsveçli, 2 Sri Lankalı, 3 Suudi, 1 Güney Afrikalı, 1 Mısırlı ve 3 Filipinli'nin bulunduğu kaydedildi.

Saldırganların, rehinelerden 9'unu boğazlarını kesmek suretiyle öldürdüğü bildirildi.
Kurtulmayı başaran bir rehine, öldürülen rehinelerden 7'sinin Asyalı, birinin İsveçli, birinin de İtalyan olduğunu söyledi. 25 rehinenin, Suudi Arabistan güvenlik güçlerinin operasyonu sonucu kurtulduğu kaydedildi. Nicar Hicazin adlı Ürdünlü rehine, rehinelerin kaçmaya teşebbüs ettikleri için öldürüldüğünü bildirdi.

Diğer taraftan, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, militanların saldırısında Michael Hamilton adlı İngiltere vatandaşının kayıp olduğunu, kendisinin öldüğünün sanıldığını açıkladı.

 Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Prens Bandar Bin Sultan, El Huber kentindeki bir kompleksi ele geçiren militanların terör örgütü El Kaide'ye üye olduklarını açıkladı.
Bandar, Fox Haber Kanalı'na yaptığı açıklamada, "saldırıyı düzenleyen ve binayı kuşatan oradaki tüm militanlar terör örgütü El Kaide üyeleridir" dedi.

Suudi Arabistan'ın El Huber Şehri'nde yabancıların kaldığı bir siteye saldırı düzenleyerek yabancıları rehin alan militanlardan 2'sinin öldürüldüğü, 2'sinin de yaralandığı kaydedildi.
Bir site görevlisi, 2 saldırganın Suudi Arabistan güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü, 2 saldırganın da yakalandığını bildirdi. El Arabiye televizyonu ise, saldırganların liderinin de ele geçtiğini öne sürdü.


Bu arada, binanın içinde yer aldığı kompleksin muhafızlarından biri de operasyonda 2 militanın öldürüldüğünü, 2'sinin de yakalandığını söyledi.


      Bu arada, Türkiye'nin Riyad Büyükelçiliği yetkilileri,  şu ana kadarki araştırmaları sonucunda, rehineler arasında Türk vatandaşı bulunmadığını öğrendiklerini söyledi.
      El Huber'de dün başlayan saldırılarda 16 kişinin öldüğü, 50 kadar kişinin rehin alındığı belirtilmişti.
      Öte yandan, El Huber'deki saldırıdan sonra Suudi basınında bugün yer alan haberlerde, El Kaide bağlantılı gruplarla ülkede uzun yıllardır mücadele verilmesine rağmen, güvenlik güçlerinin yeterli koruma sağlayamaması eleştirildi.
      El Vatan gazetesi, Suudi Arabistan'da yaşayanların teröristlerin hedefi haline geldiğini belirterek, ''neden bu tür saldırılara karşı daha iyi hazırlanmadıkları'' sorusunu yöneltti.
      El Huber'de dün, petrol tesisleri ve petrol şirketi çalışanlarının bulunduğu sitelere yönelik 3 saldırı düzenlenmiş, 7'si yabancı 16 kişinin öldüğü açıklanmıştı.
      Kentin önce El Arraka bölgesine, daha sonra aralarında Shell de bulunan birçok petrol şirketinin bürosunun yer aldığı bir ''petrol merkezine'' saldırı düzenlenmişti.
      Saldırganlar, bu petrol merkezinin yakınlarındaki Oasis kompleksinde, aralarında kadın ve çocuklar da bulunan çok sayıda kişiyi rehin almıştı. Bu rehinelerden Lübnanlı olan 5 kişinin bırakıldığı açıklanmıştı.
      Saldırıların sorumluluğunu El Kaide örgütü üstlenmişti.
     
     İNGİLTERE'DEN UYARI

      Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, yeni saldırılar olabileceğini belirterek, vatandaşlarını uyardı.
      Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruda, Suudi Arabistan'da nihai hazırlık aşamasında bulunan, yeni terör saldırıları olabileceği endişesine yer verildi.
      Açıklamada, vatandaşlardan gerekli olmadıkça bu ülkeye gitmemeleri istendi.
      ABD de dün Suudi Arabistan'daki vatandaşlarını uyarmış ve ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunmuştu.
     
     SALDIRILARIN PETROL ÜRETİMİNE ETKİSİ

      Öte yandan, uzmanlar, saldırının dünya petrol pazarını nasıl etkileyeceğini tartışırken, Suudi petrol şirketi Aramco üretiminin normal devam edeceğini açıkladı.
      Aramco'nun açıklamasında, El Huber'deki saldırılardan çalışanlarının ve tesislerinin etkilenmediği, şirketin tüm tesislerinin normal faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi.
      El Arabiye televizyonu da, Suudi Petrol Bakanı Ali El Naimi'nin, saldırının petrol stoklarını etkilemeyeceği konusunda ikna etmek üzere, petrol şirketlerinin yöneticileriyle görüştüğünü duyurdu.
      El Naimi'nin, bugün de aynı amaçla, Batılı petrol yöneticileri ve büyükelçilerle temaslarda bulanacağı belirtiliyor.

EL HUBER - AJANSLAR
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2004 Pazar 14:01:14
Güncelleme :31 Mayıs 2004 Pazartesi 21:22:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?