21
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

El Kaide Italya'ya savaş açtı

İspanya'daki patlamaların ardından, İtalya'da hareketli günler yaşanıyor. Başta Roma olmak üzere, tüm şehirlerde terör korkusu yükseldi. İtalyan gizli servisi, Madrid patlamalarını gerçekleştirdikleri öne sürülen Faslılar'ın izini sürerek, bu örgütün İtalya ayağını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Bütün gelişmelere rağmen, İtalyan hükümeti Irak'ta bulunan askerini çekmeye yanaşmıyor.
İspanya'nın gelecekteki başbakanı Jose Louis Rodriguez Zapatero'nun Irak'taki İspanyol birliklerini geri çekme yönündeki kararlılığı, dünyada farklı tepkiler görmeye devam ediyor. İspanya'daki açıklamaların ardından ABD Başkanı Bush ve seçimlerdeki rakibi John Kerry, Zapatero'yu bu kararından döndürmeye çalışıyor.
Bu arada, El Kaide, İspanya ile ateşkes ilan etti. Belirlenen tarihte, askerlerini geri çekmediği takdirde İspanya'da yeniden eylemlere başlayacağını açıklayan örgüt, Mısır'ın El Hayat gazetesine bu yönde bir mesaj gönderdi.
Irak operasyonunun başladığı günden bu yana alarm halinde olan İtalya'da, El Kaide korkusu daha da artmaya başladı. La Reppublica gazetesi, Bağdat'ta dün yaşanan ve 29 kişinin yaşamını kaybettiği otel saldırısıyla ilgili haberinde, El Kaide eylemlerinin ivme kazandığını belirtti. Gazete, "İspanya'ya barış, İtalya'ya savaş" başlığıyla, çizmenin uluslarası terörün başlıca hedefi olduğunu kaydetti. Il Messaggero gazetesi ise, "Bağdat'ta terör geri döndü" manşetiyle, "İtalya'ya yeni tehditler. Tüm bölgelerde İslami terör hücreleri bulunuyor" alt başlıklarını kullandı. Gazete, Madrid benzeri saldırı ihtimalinin giderek arttığını ifade etti. Corriere Della Sera gazetesi de, El Kaide'nin Mısır'daki El Hayat gazetesi aracılığıyla yeni İspanyol hükümetine zeytin dalı uzattığını yazdı. Gazete, "İspanyol halkı, barış taraftarı muhalefete oy vererek savaş istemediğini gösterdi" diyerek, ABD'ye destek veren tüm ülkelere tehditler yağdığını duyurdu. Gazete, İtalya'nın hem ABD'ye destek vermesi hem de Katolik dünyasının merkezi olması nedeniyle, El Kaide'nin en büyük hedefi olduğu yorumunu yaptı.
İtalya, El Kaide'nin Paskalya Yortusu'nda hareke geçme ihtimalini gözönünde bulundurarak, alarma geçti. La Repubblica gazetesinin haberine göre, İtalya'da terörle mücadele kapsamında yeni kanunlar çıkarılacak. Vatikan'da güvenlik düzeyini en üst seviyeye çıkaran İtalyan polisi, gizli servislerin raporları doğrultusunda Torino, Milano, Cenova, Roma, Napoli ve Bologna kentlerinde alarm halinde bulunuyor.
Madrid patlamalarıyla ilgili olarak tutuklanan Faslı zanlının ifadesi doğrultusunda, İtalya'nın kuzeyinde bulunan Varese kenti imamı Majid Zergout, güvenlik güçleri tarafından yakın takibe alındı. El Kaide yanlısı açıklamalarıyla daha önce de gündeme gelen Zergout, "gizli servislerin bir oyunu" sonucu gündeme geldiğini iddia ediyor. İçişleri Bakanlığı'nda bulunan dosyası incelenme halinde olan Zergout'un, İtalya'dan sınırdışı edilmesi gündemde.
ROMA - İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2004 Perşembe 13:12:44
Güncelleme :18 Mart 2004 Perşembe 14:29:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?