17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'El Kaide'nin üssü İstanbul'

İspanya'nın başkenti Madrid'de 11 Mart'ta 191 kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarını planlayanların olaydan yaklaşık bir yıl önce Türkiye'de buluştuğu öne sürüldü. İspanyol gazetesi El Mundo'ya dayanarak iddiayı duyuran Financial Times, 'İstanbul'un teröristlerin gözde buluşma yeri olduğunu' yazdı. Avrupalı terörle mücadele uzmanları İstanbul'un teröristlerin uğrak yeri haline gelmesiyle ilgili endişelerini dile getirirken, ABD'nin Irak'taki saldırılarla ilgili suçladığı Ebu Musab el-Zarkavi'nin de Türkiye'de bağlantıları olduğu öne sürüldü.

Soruşturmayı yürüten Avrupalı yetkililere göre, Madrid terör hücresinin lideri olan Serhane bin Abdülmecid Fakhet, 2002 sonu ya da 2003 başında İstanbul'da Kaide üyesi Faslı Emir Azizi'yle bir araya geldi. Fakhet, Azizi'den terör saldırılarına yardım edecek savaşçı temin etmesini istedi. Bu talebi reddeden Emir Azizi, Madrid'de yaşayan Faslı Cemal Zugam'la bağlantı kurarak plan üzerinde onunla çalışmasını tavsiye etti.

Fakhet, geçen hafta İspanyol polisinin düzenlediği operasyonda beş arkadaşıyla birlikte kendini havaya uçurmuştu. Osman el-Endülüsü adını da kullanan Azizi'nin ismi İspanyol polisi kayıtlarında ve yargıç Baltazar Garzon'un 11 Eylül saldırılarına karışanlarla ilgili raporunda geçiyor. Zugam ise, bombaları patlatmakta kullanılan cep telefonlarının izinin sürülmesiyle yakalanmıştı.

Financial Times, Avrupalı güvenlik yetkililerinin Türkiye'nin Ortadoğu'da üslü ve Avrupa'daki hücrelerle bağlantılı teröristlerin buluşma yeri olduğu endişesinin giderek arttığını vurguladı. Üst düzey bir güvenlik yetkilisi, "Türkiye Avrupa ile Ortadoğu arasında geçiş yeri, teröristlerin Türkiye'ye gitmesi çok kolay. İstanbul'da, Riyad, Kazablanka, İstanbul ve Madrid bombalamalarının tartışıldığı başka toplantılar da yapıldı" dedi.

Bomba uzmanları geldi

Kasım 2003'te İstanbul'daki iki sinagog, Britanya Başkonsolosluğu ve HSBC'ye saldırı düzenleyen intihar bombacılarının da, Ortadoğu'dan gelen bomba yapımı uzmanlarıyla İstanbul'da buluştuğu sanılıyor. İspanyol, Fas ve Suudi yetkililerin bombalamalarda rol oynadığı ve Fas'tan Irak ve İspanya'ya yayılan hücrelerle bağlantısı olduğunu düşündüğü El-Zarkavi'nin Türkiye'de de bağlantıları bulunduğu belirtiliyor.

Üst düzey bir Avrupalı yetkili, "El-Zarkavi önemsiz biri değildir. Irak, Ürdün, Kafkasya ve Türkiye'de bir rol oynuyor. Türkiye'de pek çok bağlantısı var. Zarkavi illa kilit kişi olmasa bile, bombalamaların hepsinde kişi ve malzeme açısından ortak unsurlar var" diye konuştu.
PARİS
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2004 Pazar 12:34:11
Güncelleme :11 Nisan 2004 Pazar 18:39:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?