18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

El Pais: Madrid bombacıları Türkiye ile bağlantılı

İspanyol El Pais Gazetesi, Madrid'i kana bulayan saldırıyı gerçekleştiren örgütün Türkiye'de bağlantıları olduğunu iddia etti.

İspanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden El Pais'in haberinde,  saldırının bu örgüt tarafından düzenlendiği kanısının giderek arttığı belirtildi. Haberde, örgütün başta Cezayir ve Mısır olmak üzere İspanya, İngiltere, Danimarka, İtalya, İrlanda, Belçika ve Türkiye'de bağlantılarının olduğu, Avrupalı polisler tarafından örgütün Türkiye'de 3 kişiyle temasta olduğunun ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Gazetenin haberine göre, 1993'te 8 kişi tarafından Pakistan'da başka bir adla kurulan örgütün bazı kurucuları, Afganistan'da El Kaide'nin lideri Usama Bin Ladin'in kamplarında eğitim gördü.

Haberde, İspanyol terörle mücadele ekiplerine dayanılarak,  saldırıyla bağlantılı olarak tutuklanan Faslı Cemal Zugam'ın FISG ile bağlantısının ortaya çıkarıldığı iddia edildi. 

Öte yandan, saldırının sorumlularını bulmaya yönelik soruşturma sürerken, şüpheli olarak gösterilen 20 kişinin da fotoğraflarının polis tarafından dağıtıldığı kaydedildi. 

Şüpheli olarak arananlardan bazılarının ''Ebedi Aslanlar'' adlı radikal bir grup oluşturdukları ileri sürüldü. Aranan 20 kişiden bazılarının isimleri Abdülaziz Neftah, Moul Sossess, Ahmed Baraka, Abdülakahab Rebaay, Halid El Haddad, Mustafa Barkani, Ahmet Beruni, Abdülislam Dakraki, Raşid Aharez, İbrahim Hamdi, Mustafa Ayyattım, Abilmalik Buzgarne, Saad Hüseyni ve Yusuf Addad olarak verildi.

BOMBALAR 20 GÜN ÖNCE HAZIRLANDI

Saldırının 20 gün önce planlandığı belirtilirken ve polisin geçen yıl Fas'ta meydana gelen 45 kişinin öldüğü bombalamayla ilişkili olduğu belirtilen 20 kişinin peşinde olduğunu yazdı.

La Vangardia gazetesi ise saldırganların en az 15-20 saldırı için trenlerin kalkış ve varış zamanları ile hangi istasyonlardan binecekleri üzerinde üzerinde calıştığını yazdı. Gazeteye göre, üçer kişiden oluşan iki bombacı grubu trenlere yönelik saldırıyı gerçekleştirdi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de 11 Mart'ta düzenlenen bombalı saldırıda kullanılan dinamitlerin geçen Şubat ayında İspanya'nın kuzeyindeki Burgos kentinde yapıldığı belirlendi.

El Pais gazetesinin soruşturma yapan polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, saldırıda kullanılan dinamitlerin Burgos'taki İspanyol Patlayıcılar Birliği'nde yapıldığı ve ''çok kısa bir süre depolarda bekletildiği'' belirtildi.

Saldırı, tren vagonlarına, içine dinamit konulmuş sırt çantalarının yerleştirilmesiyle yapılmıştı. Saldırılar sonrasında, polisin yolculardan birinin eşyası olduğunu sanarak aldığı bir spor çantasının içinde patlamayan dinamitler bulunmuştu.

Goma 2 ECO tipi dinamitlerin, trenlerin hareket noktası olan Alcale de Henares kentinde, istasyonun yanında bulunan Renault Kangoo marka araçta bulunan dinamitlerle aynı olduğu kaydedildi.

HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 18 Mart 2004 Perşembe 02:32:00
Güncelleme :18 Mart 2004 Perşembe 02:30:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?