20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Elektriğe yüzde kaç zam gelecek?

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir ekonomi yetkilisi elektriğe zam yapılmasının temel gerekçesinin petrole bağlı olarak son dönemde doğalgazda meydana gelen hızlı fiyat artışı olduğunu belirterek, "Enerji KİT'lerinin mali yapılarını iyileştirme için bu kuruluşların 1 Temmuz'da otomatik fiyatlandırmaya geçmesi öngörülüyor. TETAŞ'ın da yaptığı çalışmada yüzde 12'lik bir zam ihtiyacı ortaya çıktı ve bu tarife teklifi EPDK'ya gönderildi" dedi.

Yetkili, zam kararı için EPDK'ya başvurması gerekmeyen Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) de ürettiği elektriğe 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 10 oranında zam yaptığını belirterek, "EÜAŞ'ın yaptığı zam da bir zincir olarak TETAŞ'ın ürünlerini etkiliyor" şeklinde konuştu. EPDK'nın söz konusu başvuruyu kısa süre içinde karara bağlaması bekleniyor.

Bu tarifenin onaylanmasının ardından Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'nin (TEDAŞ) de yeni maliyet hesabı yapması ve elektriğe ne kadar zam yapılacağını Enerji Bakanlığı'na iletmesi bekleniyor. Fiyat artış oranında son sözü Başbakan Tayyip Erdoğan'ın söyleyeceği ifade ediliyor.

Dün akşam alınan bir kararla 2009-11 yılları arası için belirlenen enflasyon hedeflerini yükselten Merkez Bankası'nın enflasyon hesabı açısından doğrudan tüketiciye yansıyacağı için TEDAŞ'ın yapacağı zam önem taşıyor. Merkez Bankası bu revizyona gösterdiği gerekçeler arasında, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın yapısal ve kalıcı bir soruna dönüşmesini göstermişti.

Bir başka üst düzey yetkili ise BOTAŞ'ın doğalgaza 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 7.4 ve sanayide yüzde 8.3 olmak üzere yaptığı zammın yeterli olmadığını ve yüksek miktarda yeni bir artışa daha ihtiyaç olduğunu belirterek, "TEDAŞ da yüzde 25'e yakın zam isterken Enerji Bakanlığı bu konuda daha temkinli davranıyor. Bu ürünlere yapılacak zamların ihtiyacı karşılaması mümkün değil. Petrol fiyatlarındaki artışın karşılanması için yeni zamlar gerekiyor, ama son karar yine hükümette olacak" dedi.

Hükümet, Ocak ayından geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 olarak zam yapılmasını kararlaştırmış, enflasyon güncellemesinin etkisiyle bu oranlar konutta yüzde 19.5 ve sanayide de yüzde 12 olarak tüketiciye yansıtılmıştı.

Yetkililer, yapılan çalışmalar sonucunda elektrik ve doğalgaza yaklaşık yüzde 30'luk bir zam ihtiyacının ortaya çıktığını, ancak hükümetin, bunun tüketiciye daha düşük yansıtılması için çalıştığını kaydetmişlerdi

..
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 21:58:59
Güncelleme :4 Haziran 2008 Çarşamba 22:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yine başlıyoruz :( IP: 85.105.213.xxx Tarih : 5.06.2008 03:44:18

Ekonomi iyiydi hani, bilmem kaç milyar dolar rezervimiz vardı!!! Artık enflasyon olmayacaktı. Herşeyi sattınız. Yetmedi. Hortum bitmişti hani. AKP futbol taraftarlığı gibi fanatik bir holigan grubu tarafından okşanmaya devam ederse olacağı budur işte. Ayrıca, %35 ile iktidar olduk yalanını da bırakın artık. Sizin gerçek oyunuz %16. 5 milyon seçmenin nerede olduğunun cevabını verin. Siz iktidar olmayı bırakın 3. parti bile değilsiniz.