20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Elkatmış’ın açıklaması ABD’yi rahatsız etti

Nilay Karaelmas
Ankara


Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, bugün Irak konusunda olağanüstü toplandı. Komisyon Başkanı Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili Mehmet Elkatmış, yaptığı açıklamada, Amerika’nın Irak’ta soykırım ve vahşet suçu işlediğini söyledi.
Amerika’ysa bu açıklamadan duyduğu rahatsızlığı Ankara’ya iletti.

Mehmet Elkatmış, bugün Irak konusunda düzenlenen olağanüstü toplantıdan önce yaptığı açıklamada, “Aradan geçen iki yıl içinde söylenenlerin hepsinin yalan olduğu, işgalin iyi niyetle yapılmadığı, tamamen emperyalist emellerle yapıldığı, hepimizin gözleri önünde ilan edilmiştir,” dedi.

Elkatmış “Bu işgal niçin yapılmıştı? Irak halkına demokrasi getirilecek, Saddam’ın zulmünden kurtarılacak, Saddam’ın elindeki kitle imha silahlarından Irak arındırılacak, insanlık büyük bir tehlikeden kurtarılacaktı,” diye konuştu.

Komisyon Başkanı Elkatmış, “Bu işgalde bütün uluslararası hukuk kuralları ve sözleşmeler hiçe sayılmıştır. Irak’ın işgali adeta Irak halkının soykırımına dönüşmüştür. Amerikan yönetimi, Irak’ta bir soykırım ve vahşet suçu işlemektedir. Ne Firavunlar devrinde, ne Hitler ve Musolini devrinde böyle bir soykırım yapılmamıştır,” dedi.

Amerikalıların Irak’ta “insanlık suçu” işlediklerini ifade eden Elkatmış, “Her tarafı yakıp yıkmaktadırlar. Okullar, camiler yakılıp yıkılmaktadır. Okullardaki kitaplar dahi yakılmıştır. Belki de bilmiyoruz, ama işgal altında olduğu için yayın yasağı var. Belki de atom bombası dahi kullanmış olabilirler. Çünkü yüzbinlerce insanın öldüğü söyleniyor,” diye devam etti.

Amerika Rahatsız

Bu arada, Amerikalı diplomatik kaynaklar, Elkatmış’ın “Amerika, Irak’ta soykırım yapıyor, açıklamasından rahatsız. Aynı kaynaklar, bu açıklamanın iki ülkenin ilişkilerine zarar verebileceği uyarısında bulundu.


Amerikan Büyükelçisi Eric Edelman’ın, bu rahatsızlığı ve kaygılarını gayrı resmi olarak Ankara’ya ilettiği bildirildi.

Başbakan Erdoğan, geçen hafta başkanlık seçimlerinin ardından, tebrik

etmek amacıyla aradığı Başkan Yardımcısı Dick Cheney’e, Felluce operasyonundan ve özellikle Amerikan askerlerinin camilerdeki uygulamalarından duyduğu rahatsızlığı aktarmıştı. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan’ın kullandığı sert ifadeler ve görüşmenin içeriğinin basına sızdırılması da Washington’u rahatsız etti. Amerikan Büyükelçisi Eric Edelman’ın, bu rahatsızlığı ve kaygılarını gayri resmi olarak Ankara’ya ilettiği bildirildi.


VOA TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 00:02:50
Güncelleme :26 Kasım 2004 Cuma 00:09:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?