19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Emekli Binbaşı Engin: Adil Serdar Saçan işkenceci

Jandarma İstihbaratı’nda grup komutanlığı yapan emekli Binbaşı Zahit Engin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şubesi eski Müdürü Adil Serdar Saçan’ın ‘tetikçi ve işkenceci’ olduğunu iddia etti.

Saçan’ı 2000’de Dilovası’nda yapılan operasyondan tanıdığını söyleyen Binbaşı Engin, Saçan’ın yaptığı işkenceleri anlatırken “Ben bunların yaptığı işkence gibi işkence görmedim.” dedi.

Son bir ay içerisinde bazı televizyon ve dergilere konuşan Adil Serdar Saçan’a Jandarma İstihbaratı’nda grup komutanlığı yapan emekli Binbaşı Zahit Engin’den cevap geldi. Haftalık dergisine açıklamalarda bulunan Zahit Engin, Saçan ile birlikte operasyona katıldığını hatırlatarak gözaltına alınanların tamamının az ya da çok işkence gördüğünü kaydetti. Haftalık dergisi dün piyasaya çıkan son sayısında Saçan’ın işkencesine maruz kalan isimleri de konuşturdu.

Emekli polis müdürü ile Dilovası’ndaki bir operasyonda tanıştıklarını hatırlatan istihbarat binbaşısı, Saçan’ın abartılı iddialarını şöyle anlatıyor: “Adil dedi ki: ‘Şirketlerden bir tanesi PKK’lı, diğeri DHKP-C’li.’ Orada Kanas silah olduğunu, hepsinde kaleş olduğunu iddia etti. En tehlikeli yer DHKP-C’lilerin olduğu yermiş. Oraya beni yazmak istedi. Gittik. Silah dolu dediği şirkette bırakın silahı, bir Allah’ın kuluna rastlamadık. Çatışma çıkar dediği yerden insan bile çıkmadı.” İstihbaratçı binbaşı, açıklama yapmasının nedeni olarak Saçan’ın “Bizi jandarma ile karıştırmayın. Biz insanları zincire vurmayız.” sözlerini gösterdi. Emekli binbaşı eski polis müdürüne ağır ithamlarda bulundu. Engin “Gözaltına alınanların hepsi az veya çok işkence gördü. Aralarında şirket sahipleri de vardı, çalışanları da. Ben bunların yaptığı işkence gibi işkence görmedim hayatımda. Adil’in iddiaları üzerine işkence yapıldı.” dedi.

Bazı operasyonların eski içişleri bakanına yaranmak için yapıldığının altını çizen binbaşı, Adil Serdar Saçan’ın sorgu odasındaki mesaisini de şöyle anlattı: “Adil’i, dört gün boyunca İstanbul’da sorgu odasında gördüm. Geceleri gidiyorduk. Ben kendisini başkaca tanımam. Ama gıyabında anlattığım olaylardan önce ‘yukardakilere yakın’, ‘tetikçi polis müdürü’ diye konuşulduğunu duyardım.”

Türkiye’nin çok değiştiğine dikkat çeken emekli Jandarma Binbaşı Engin, Türkiye’nin iyi yolda olduğunu şu cümlelerle ifade etti: “Artık herkes konuşuyor. Birtakım demokratik hakların verilmesi Atatürk devrimlerinden sonraki en büyük devrimdir bana göre. İktidarın da iyi işler yaptığını düşünüyorum açıkçası. Türkiye iyi yolda.”

Adil Serdar Saçan’dan işkence gördüğünü iddia edenlerden birisi ise Mustafa Aykal isimli vatandaş oldu. Aykal, 9 Ocak 2000’de yapılan operasyonda gözaltına alındığını belirterek şöyle konuştu: “İçeri girdiğimiz andan itibaren ‘Burada bize komutanım diyeceksiniz.’ emrini verdiler. Aksi bir şey söyleyenler dövülüyordu. Ben hasta olduğumu, bana vurulduğunda daha kötü olacağımı söylediğimde, ‘Burada ölen ilk sen değilsin.’ cevabını aldım. Gece saat 24’ten sonra işkence gören insanların böğürtüleri başlıyordu. Ne zaman sıra bana gelecek diyorsunuz. Yere, sünger bir yatağın üzerine yatırıyorlar. Ardından kollarına ve bacaklarına süngerler sarıp bağlıyor ve geriyorlar. Ve ince bir bezle hayalarını sıkmaya başlıyorlar. Zaten o acıyla artık sana ne dense kabul ediyorsun. Saçan’ın o dönemdeki yönetimlerce edindiği müthiş bir yetkisi ve gücü vardı. Dolayısıyla yaptıklarından bu kişiler de sorumludur.”

ZAMAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 5 Mart 2004 Cuma 04:20:13
Güncelleme :5 Mart 2004 Cuma 19:15:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?