26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Eminağaoğlu AİHM’e gidiyor

HSYK seçimlerinin iptali isteminin reddedilmesinden ardından YARSAV kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu AİHM’e başvuracaklarını açıkladı.

Eminağaoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“HSYK seçimlerinin gerçekleştirildiği 17 Ekim 2010 tarihinden günlerce önce, kamuoyuna yansıyan ve Adalet Bakanlığı listesi olarak adlandırılan, Adalet Bakanlığınca da varlığı yalanlanan, listede yer alan kişilerce ise, bu listenin varlığı konusunda herhangi bir yorum yapılmayan bir listenin, sandıktan, aynı bütünsellik içinde olduğu gibi çıktığı, herhangi bir ispat aracına gerek bırakmayacak derecede somut gerçeklik olarak, herkesin bilgisi dahilindedir.

YSK, aldığı kararlarla her türlü seçim faaliyetini, “adayların, propaganda faaliyeti” kapsamına sokarak yasaklamıştır. Bu çerçevede, seçim öncesi tüm faaliyetler, Anayasa’ya eklenen yeni kuralla ve YSK kararlarıyla oluşturulan yasak alan nedeniyle, hukuksal, mesleki ve kamuoyu yönünden denetiminin olanaksız kılındığı bir ortamda, şeffaflık ve mesleki kurallar ile demokratik toplum gereklerine aykırı bir biçimde ve de gizlilik içerisinde gerçekleşmiştir.

Oysa eşit yarışma koşulları çerçevesinde, demokratik toplum kurallarına uygun bir biçimde gerçekleşmesi gereken seçimlerde, varlığı yalanlanan liste, bütünsellik içinde, 199 adayın katıldığı seçimden, başarı ile çıkmışsa, YSK’nın, 199 aday için eşit yarışma koşullarının, uygulamada etkin bir biçimde, açıkça, nasıl gerçekleştiğini hukuksal olarak ortaya koyması olanaksızdır.

Tüm adaylar, hangi iletişim, etkileşim ve faaliyetleri, eşit çerçevede hukuksal zeminde kullanabilmişler de, sonuçta varlığı bile inkar edilen bir liste, bu ortam içinden sıyrılarak başarı ile seçimden çıkmıştır? Bu tablo seçimlerin eşit yarışma koşullarında gerçekleşmediğinin açık ispatıdır. Bu nedenle konu, Türkiye’de iç hukuk yolları tüketildiğinden, daha öncede açıklandığı üzere, hak arama özgürlüğü yoluyla, tüm boyutlarıyla AİHM’e taşınacaktır."

 

...
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2010 Pazar 23:40:59
Güncelleme :24 Ekim 2010 Pazar 23:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet gül IP: 188.56.136.xxx Tarih : 25.10.2010 01:22:03

sızın lıstenız yokmuydu ya bu ne yaa bahane bulacak baska bırsey yok mu bu mılletın hakımı savcısı oy kullanıyor secım yapıyor kazanana saygılı olacaksın sızın lıste kazanamadı mı bu kullanılan oylara saygısızlıktır bu mılletın hakımıne savcısına saygısızlıktır yenılen gureşe doymaz mısalı bırakın sızı  kımse ıstemıyor anlayın artık mıllet oy kullanır evet cıkar sandıkdan hazmedemessınız sız nasıl demokrosı ıstıyorsunuz ve nasıl hukuk adamısınız BU MILLETIN HAKIMI DE SAVCISIDA KENDI HÜR İRADESINI KULLANABILECEK DERECEDE AKLI MELEKELERI YERINDEDIR BIRAKINDA MESLEKTAŞLARINIZA SAYGISIZLIK YAPMAYIN