22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Emine Hanım’ın memleketi kıymete bindi

Bir süre önce Atlasjetin Ankara uçuşları, THY’nin, ’Uçuş saatimizi ihlal ediyor’ iddiası üzerine dörtten ikiye indirilmişti. Bu duruma Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım el koyup krizi çözmüştü. Atlasjet ile THY arasındaki Ankara gerginliği tam son bulmuşken, bu kez de Atlasjet’in Siirt uçuşları yeni bir sorun olarak ortaya çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın memleketi olan Siirt’e hükümetin sefer düzenlemesi istediği, THY tarafından, ’Pist uygun değil, uçamayız’ açıklamasıyla gerçekleşememişti. Fakat aynı piste Atlasjet uçmaya başlayınca da THY’nin, ’Atlasjet’in uçuş belgesini iptal edin, oraya biz uçalım’ dediği öğrenildi.

Koç: THY bazen inilmez diyor

Kavganın boyutunu, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde Turizm Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç açıkladı. Antalya Gazipaşa Havaalanı’nın kesin olarak kullanılıp kullanılamayacağının tespiti için uluslararası bir heyetin inceleme yapması gerektiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, ’Gelirken Sayın Valim ile de konuştum. Belki bunu yapabiliriz. Çünkü bizim THY, bazen uçak inecek yerlere ’inilmez’ diyor. Şimdi bana kızacaklar ama bunu yaşıyoruz. Siirt’te bir havaalanı açtık. THY ’Buraya uçak inmez’ dedi. Ama Atlasjet oraya uçaklarını indirmeye başlayınca THY bu defa da ’Atlasjet’in uçuş belgesini iptal edin, biz oraya inelim’ diyor’ şeklinde konuştu. Bakan Koç, Gazipaşa Havaalanı’nın kesin olarak kullanılamayacağının anlaşılması halinde, Alanya-Manavgat arasında yeni bir havaalanı yeri bulmak için çalışma yapacaklarını da sözlerine ekledi.

İlk kriz nasıl çıkmıştı?

THY ile Atlasjet arasındaki kriz, Atlas’ın THY bünyesindeki ’Slot Koordinasyon Müdürlüğü’nden’ gerekli izin almadan Ankara-İstanbul arasında uçuşlara başlaması ile ortaya çıkmıştı. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) yeterli personel ve donanımı olmadığı için işletmesini yıllar önceden THY’ye verdiği ’Slot (uçuş izni) Koordinasyon Merkezi’nin uçuşları düzenlemesi, diğer havayolu şirketlerinin tepkilerine neden oldu.

Durum üzerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bugüne kadar THY kontrolündeki Slot (Uçuş izni) Koordinasyon Merkezi’nin özerk bir yapı olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulması talimatını vererek sorunu çözdü. Atlasjet Genel Müdürü Tuncay Doğanar de, yaptığı yazılı açıklamada, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Doğaner, ’Bizce Türkiye Cumhuriyeti tarihine yazılacak bir karar alındı. Kendisini kutluyoruz’ dedi.

THY 2001’DEN BERİ UÇMUYOR

Siirt’te 1994 yılında hizmete giren ve 1860x30 metrelik tek pisti bulunan havaalanına, 2001 yılına kadar THY seferler düzenledi. Yılda 100 bin kişi kapasiteli havaalanına, 1994-2001 yılları arasında yıllık yaklaşık 20-25 bin kişi uğradı. THY, 2001 yılı Mayıs ayında, Siirt Havaalanı’na uçuşları durdurdu, resmi bir gerekçe gösterilmedi. 4 yıl sonra Atlasjet, 30 mayıs 2005 tarihinde Siirt’e sefer düzenledi. Firma, CRJ 70 tipi uçaklarla haftanın 3 günü kente uçak seferi gerçekleştiriyor. Bir yetkili, Atlasjet’in ilk iki seferinin haricinde tam kapasiteyle yolcu taşıdığını söylüyor.

Akşam
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 08:06:04
Güncelleme :22 Haziran 2005 Çarşamba 08:12:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?