17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Emniyet, Habib Akdaş’ın öldüğüne ikna olmadı

Dayısı tarafından ceset görüntülerinden teşhis edilen Akdaş’ın DNA testi ile öldüğü kesinleşinceye kadar polis tarafından arananlar listesinin başından düşmeyeceği belirtiliyor. Emniyet, Akdaş’ın kimliğini kesinleştirmek amacıyla Dışişleri Bakanlığı ve İnterpol’ü de devreye soktu.

Terör saldırılarının sorumlusu olarak aranırken önce Suriye, oradan da Irak’a kaçtığı öne sürülen Habib Akdaş’ın, Irak’ın El Ambar bölgesinde Amerikalılarla girdiği bir çatışmada öldüğüne dair görüntüler İhlas Haber Ajansı tarafından yayınlanmıştı. Görüntüler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü, cesedin El Kaide örgütünün Türkiye’deki yapılanmasının lideri olduğu öne sürülen Akdaş’a ait olup olmadığını incelemeye aldı. Akdaş’ın dayısı Ahmet Kuş geçtiğimiz günlerde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne davet edilerek cesedi teşhis etmesi istendi. Kuş, kasetteki görüntülerin yeğeni Akdaş’a ait olduğunu söyleyerek cesedi teşhis etti. Teşhise ilişkin hazırlanan tutanak Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ancak 64 kişinin ölümüne, 750 kişinin de yaralanmasına neden olan intihar saldırılarının sorumlularından Akdaş’ın cesedinin dayısı tarafından teşhis edilmesi de polisi ikna etmedi.

Görüntülerin yayınlanmasının ardından Kriminal Daire Başkanlığı da incelemelerde bulundu. Ancak incelemelerde Akdaş’ın kimliği kesinlik kazanamadı. Kriminal, Akdaş’ın kimliğinin ancak DNA testi sonucu kesinlik kazanacağını rapor etti. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı’nı devreye soktu. Emniyet, Dışişleri’ne yazdığı yazıda, İHA bürosuna bırakılan kasette yer alan cesedin Habib Akdaş’a ait olduğunun kesinleştirilmesi amacıyla girişimlerde bulunulmasını istedi. Dışişleri Bakanlığı da Irak’ta bulunan ABD’li yetkililerden Akdaş’ın DNA sonuçlarının gönderilmesini istedi. Ancak cesede ilişkin DNA örnekleri henüz Türkiye’ye ulaşmadı. Emniyet, Akdaş’ın DNA sonuçlarına ulaşabilmek amacıyla İnterpol’ü de devreye soktu. Fakat Irak’ta yeni bir yapılanma gerçekleştiğinden İnterpol kanalı ile de bir sonuca ulaşılamadı. Emniyet yetkilileri DNA sonucu ile kimliği kesinleşinceye kadar Akdaş’ın İstanbul’da meydana gelen 4 saldırıyı gerçekleştirenler arasında olduğu iddiasıyla 181 ülkede aranmaya devam edileceğini belirtiyor.
ankara
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2004 Cuma 10:06:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?