19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

En çevreci aracı Türkler yaptı

’Volitan’ı tasarladılar ’dünyanın en çevreci aracı’ ödülünü aldılar

ABD’de ilk kez verilen Uluslararası Çevre Tasarım Ödülleri’nde, ODTÜ’nün oluşturduğu bir ekip tarafından tasarlanan Volitan adlı tekne tasarımı ’En çevreci ulaşım aracı’ ödülünü aldı. ODTÜ ekibi diğer iki projeyle de ikincilik ve mansiyon kazandı.

İŞTE DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKEN VOLİTAN

Daha  önce, "2007 Uluslararası Tasarım Ödülleri" (IDA 2007) yarışmasında "Volitan" adlı çevreci tekne projesiyle Türkiye’ye iki dalda büyük ödül kazandıran ODTÜ ekibi, ABD’de ilk kez düzenlenen "Uluslararası Çevreci Tasarım Ödülleri 2008" (Green Dot Award 2008) yarışmasında da 3 dalda birden ödül kazandı.

Tasarım otoritelerince "Çevre Oscarları" olarak kabul edilen yarışmada, "ulaşım", "yapı", "ürünler", "çevreci servisler" ve "kavramsal" alanlarda geliştirilen sıradışı çalışmalar ayrı ayrı değerlendirildi. Türk tasarım ekibi, 52 ülkeden 1000’in üzerinde projenin katıldığı yarışmada, en çevreci ulaşım aracı dalında "Volitan" adlı tekne tasarımıyla birinci, çevreci ürün grubunda "Su Kapanı" projesiyle ikinci olurken, kavramsal dalda da "Susuz Orman Yangını Söndürme Aracı" projesiyle mansiyona layık görüldü. Ödül alan üç projenin çalışmaları da Dr. Hakan Gürsu başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor.

En çok ödül Türkiye’nin

Eserlerin, dünyanın önde gelen çevreci otorite ve tasarımcılarından oluşan büyük jüri tarafından değerlendirildiği yarışmada Türkiye, ülke bazında da en çok ödül alarak birinci oldu. Ödüller, Haziran 2009’da, Miami’de düzenlenecek büyük törenle proje sahiplerine verilecek. "Green Dot Award" yarışmasında çevreci ulaşım dalında büyük ödüle layık bulunan Volitan, "Tasarım Oscar"ları olarak kabul edilen IDA 2007’de de büyük ödülü iki dalda Türkiye’ye kazandırmıştı. Volitan, aldığı ödüllerle, Türkiye’nin ulusal çevre duyarlılığını dünyaya duyurma yönünde üstlendiği misyonun gereklerini yerine getiriyor. Güneş ve rüzgar enerjisi kullanarak hareket eden Volitan aynı zamanda nokta dönüşü yapabilen ilk deniz aracı olma özelliğini de taşıyor.

Volitan’ın özellikleri

Teknenin ömrü 80 yıl.

12 kişinin rahat yaşayabileceği büyüklükte.

Hareketini rüzgar ve güneş enerjisi ile yapıyor.

Karbondioksit atık üretmiyor.

Deniz suyundan içme suyu elde edebiliyor.

Güneş panellerini katı yelken olarak da kullanıyor.

Üzerinde 2 hareketli elektrik motoru da bulunuyor.

Adını Akdeniz’in tek uçan balığından aldı

VOLİTAN adlı tekne tasarlanırken, Akdeniz’de yaşayan tek uçan balık türünün adından esinlenildi. ODTÜ ekibi bu ismi çevreye ve Akdeniz’de kaybolmaya yüz tutmuş türlere dikkat çekme istekleri nedeniyle seçti. Bütün araştırma ve geliştirme çalışmalarını sponsor desteği almadan kısıtlı olanaklar çerçevesinde hazırlayan ekip, projenin son aşamasında TÜBİTAK-MAM Enerji Ajansı’nın kurumsal desteğini gördü.

Buharlaşan suyla sulama projesi

GREEN Dot Award yarışmasında çevreci ürün grubunda ikinci olan ve yeni dikilen ağaçların sulama problemine pratik çözüm üreten "aqua-trap" (su kapanı) projesi de susuzlukla karşı karşıya kalan Türkiye için alternatif bir çözüm olanağı sunuyor. Projeyle, doğal ortamda kaybolan, buharlaşan su zerreciklerinin toplanıp ağaç köklerine yönlendirilmesi planlanıyor.

Orman yangınına susuz müdahale

İLK defa "Green Dot Award 2008"de sergilenen "Susuz Orman Yangını Söndürme Aracı" da eylül ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yapılan sunuş sırasında beğeni toplamıştı. Elektrik enerjisiyle desteklenen araç, yangın öncesi ve sonrası hizmet edebilen, doğal malzeme kullanarak etkili bir söndürme ve soğutma gücüne sahip, geleceğin etkin çözümü olarak değerlendiriliyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 06:54:09
Güncelleme :7 Ocak 2009 Çarşamba 07:05:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İzzet Kütükoğlu IP: 78.166.66.xxx Tarih : 7.01.2009 17:40:17

Bu gurur verici başarıdan dolayı,ODTÜ yü, Ekibi ve katkıda bulunanları kutlarım. Darısı diğer üniversitelerin başına. Tebrikler.