27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

En çok hangi ülkeyi seviyoruz?

Dünya bir yana Almanya bir yana

BBC’nin 21 ülkede yaptığı ankete göre, Türkiye AB’nin dünya barışına olumsuz etki yaptığına inanan tek ülke. Türkler İsrail’e en olumsuz bakan üçüncü toplum. Olumlu gördüğümüz tek ülke Almanya

İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından dünya kamuoyunun nabzını tutmak için 21 ülkede 13 bin 500 kişi ile yapılan ankette, katılımcılara dünyadaki bazı ülkeler ile ilgili görüşleri soruldu. Buna göre, dünya genelinde Çin ve Rusya’ya olumlu bakanların oranı son bir yıl içinde azaldı. ABD’ye bakış ise hâlâ olumsuz. İşte bazı sonuçlar:

Türk halkının AB’ye olumlu bakışında azalma gözlendi. Geçen yıl yapılan ankette, AB’ye olumlu bakanların oranı yüzde 44’ken, bu yıl bu oran yüzde 34’e geriledi. Olumsuz bakanların oranı geçen yıl yüzde 40’ken, bu yıl yüzde 44’e çıktı. Türkler AB’ye en olumsuz bakan halk oldu.

Türkiye’de, katılımcıların görüşlerinin sorulduğu 15 ülke arasında, hakkında olumlu görüşlerin çoğunlukta olduğu tek ülke yüzde 44 ile Almanya oldu. Almanya, 21 ülke arasında da dünyada en çok olumlu bakılan ülke oldu.

Amerika karşıtlığı da azalma gösterdi. Geçen yıl ABD’ye olumsuz bakanların oranı yüzde 73 ile, bu yıl yüzde 63’te kaldı. Ancak hâlâ, Türkler’in çoğunluğu ABD’ye olumlu bakmıyor. Türkiye, “ABD karşıtlığında” üçüncü sırada..

Dünya kamuoyunun geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en olumsuz algıladığı ülkeler İran, İsrail ve Pakistan oldu. İran, bu üç ülke arasında reytingi en düşük ülke. 21 ülkede İran’a yönelik olumsuz algının oranı ortalama yüzde 55. İkinci Pakistan, üçüncü ise İsrail.

İsrail’e olumsuz bakılmayan sadece iki ülke var: Rusya (karasız) ve ABD (olumlu). İsrail’e olumsuz bakanların oranı ortalama yüzde 51. Türkiye, İsrail’e olumsuz bakan ülkeler arasında Mısır ve İspanya’dan sonra yüzde 70 ile üçüncü sırada yer aldı.

Ankete katılan ülkeler: Kanada, Meksika, ABD, Şili, Kosta Rika, İngiltere, Almanya, Fransa,

İspanya, İtalya, Türkiye, Mısır, Gana, Nierya, Rusya, Hindistan, Çin, Endonezya, Japonya, Filipinler, Avustralya.

Filistin en çok Türkiye’yi seviyor

İsrail’in Gazze operasyonundan sonra, Başbakan Erdoğan’ın Davos çıkışından hemen sonra 29-31 Ocak tarihleri arasında Filistin’de yapılan bir araştırmada, Filistinliler’in son en çok Türkiye’nin duruşundan memnun oldukları ortaya çıktı.

Kudüs’te bulunan Medya ve İletişim Merkezi tarafından Batı Şeria ve Gazze’de yapılan ankete göre Türkiye, Arap ülkelerini geride bırakarak Filistinliler arasında en çok desteklenen ülke oldu. “Hangi ülkenin duruşundan memnunsunuz” sorusuna halkın yüzde 89.6’sı “Türkiye” dedi. Katar yüzde 68 ile ikinci, İran yüzde 64 ile üçüncü oldu. “Savaşı kim kazandı” sorusuna da yüzde 9.8 “İsrail”, yüzde 46.7 “Hamas” ve yüzde 37.4 de “hiç kimse” yanıtını verdi.
 

..
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2009 Cumartesi 11:33:50