30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

En ucuz doğalgaz nerede?

EPDK verilerine göre, Türkiye'de doğalgaz en pahalı İstanbul'un lüks semti...

Bahçeşehir'de Aralık 2010'da KDV'siz bir metreküp gaz 63,8 kuruştan satılırken aynı dönemde en ucuz gazı 51,1 kuruşla İzmir'deki aboneler tüketti.

Doğalgaza 27 aydır zam yapılmıyor. Doğalgaz dağıtım şirketleri fiyatlara sadece döviz cinsinden belirlenen birim hizmet amortisman bedellerindeki değişimi yansıtıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerine göre iki yılı aşkın bir süredir zam yapılmayan doğalgaz, konutlarda en ucuz İzmir'de satılıyor. İzmirli aboneler 1 metreküp doğalgazı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile Katma Değer Vergisi (KDV) dahil 60,3 kuruştan alıyor. Bu ili 62,4 kuruşla Ordu, Giresun ve Adana izliyor. Doğalgaz en pahalı 75,3 kuruşla İstanbul'un Bahçeşehir Dağıtım Bölgesi'nde satılıyor.

İstanbul'un lüks semtlerinden biri olan Bahçeşehir, sahip olduğu pahalı konutlarıyla çok yüksek gelire sahip kişilere hitap ediyor. Başakşehir'e bağlı Bahçeşehir'de yapılan istatistikler sonucunda semtteki kişi başına gayri safi milli hasıla bugün Türkiye ortalamasının beş katı. Pahalılıkta Bahçeşehir'i İstanbul İGDAŞ, ardından 72,5 kuruşla Kocaeli izliyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), doğalgaz fiyatlarına en son 1 Kasım 2008'de yüzde 22 zam yapmıştı. Bu fiyat artışıyla birlikte 2008'de yapılan zam oranı yüzde 80'i buldu. Yüksek fiyat nedeniyle doğalgaz tüketimi hızla azalınca BOTAŞ, almadığı gazın parasını ödemek zorunda kaldı. Şirket, satışları artırmak için konutlara verilen gaza zam yapmamayı hedefliyor. BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel de gaz fiyatlarıyla ilgili "Bu yılı da zamsız geçirmeyi planlıyoruz." açıklamasını yaptı.

Doğalgazla ilgili, bir taraftan fiyatlar, diğer yandan ise hizmet kalitesi konuşuluyor. Gaz dağıtım şirketi sayısının 61'e çıkması, denetimin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. EPDK kaynakları, şirketlere yönelik denetimlerin düzenli olarak yapıldığı bilgisini verirken abonelerin yaşadığı sorunları Kurul'a iletebileceklerini söylüyor. Üst Kurul, tüketici şikâyetleri için izlenecek yolu da belirledi. Şikâyet başvuruları için ilk merci, ilgili dağıtım şirketi. Tüketici, mevzuata aykırı bir durumla karşılaştığında öncelikle bağlı olduğu dağıtım şirketine yazılı olarak başvuru yapacak. Dağıtım şirketine yapılan başvurunun cevapsız kalması ya da sorunun çözümlenmemesi halinde, şikâyete sebep olan bilgi ve belgelerle dağıtım şirketiyle yapılan yazışmaları içeren bir dilekçeyle Kurum'a yazılı olarak elden veya posta yolu ile başvuracak.

...
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2011 Pazar 14:56:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.101.46.xxx Tarih : 20.02.2011 16:50:22

teknigin yüksek oldugu islerin banko dogrultusunda gittigi avrupanin ilerlemis memleketlerinde en pahali isitma sistemi dogal gaz gelmektedir en iyi isitma sistemi merkezi sistem bir yerden bir mahalle bir kasaba isitma sistemidir (Daha cok bilgi bilir kisilerden ögrenmek sartiyle) buna ragmen türkiyede kendi dogal gazimiz yok disari bagimlilik cok fiatlarida disarsi nasil uygularsa budan geri dönüs yok  oldugunu bilerek neden bu pahali yolu secisimize soba sisteminle tam tamina isnamazken ama ekonomikken pahali dogal gaz kalorifer sistemi rahatlik hayaline neden iterler neden bizimle dalga gecerler örnek cok kisi bu dogal gaz sistemini yaptirdi kullanmaya celince cepleri yaktirdi cepler bos olunca baska isinma yollarina saptirdi uzmanlarda nerde ucuz dogal gaz diye bos hesaba kendilerini kaptirdi  yav bu benzin degilki  orda ucuz diye bidonlara doldurup pahali yerde hem satalim hem kullanalim aman siz siz olunda kaloriferli olacak diye yeni insaatiniza baca yaptirmamazlik yapmayin