19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

En yaygın meslek hangisi?

24. dönem Meclisi’nin yarıdan fazlası yenilendi, 349 yeni isim Meclise girdi. Bir önceki dönemden 201 milletvekili, bu dönemde de yeniden Meclis’te yer bulabildi.

550 sandalyeden 107’si hukukçu kökenli milletvekillerinin oldu. Meclis’te 71 mühendis, 37 doktor ve 10 gazeteci milletvekili yer aldı. Meclis’te, ev kadınından yazara, çiftçiden ilahiyatçıya kadar geniş yelpazede meslek grubu temsil ediliyor.

Beş ‘Ayşe’, dört ‘Tülay’

Kadın milletvekili sayısı bu seçimle 50’den 78’e yükseldi. AK Parti’den 45, CHP’den 19, MHP’den 3, BDP destekli bağımsızlardan ise 11 kadın milletvekili Meclis’e girdi. Meclis’te beş Ayşe, dört Tülay, üç Ülker ve üç Fatma isimli milletvekili bulunacak.

Eskişehir 38 yıl aradan sonra kadın milletvekiline kavuştu. MHP’den Dr. Ruhsar Demirel ile AK Parti’den eczacı Ülker Can milletvekili seçildi. Kahramanmaraş, tarihinde ilk kez bir kadını milletvekili olarak Ankara’ya gönderdi. Eski ANAP milletvekili Adil Erdem Bayazıt’ın yapımcı kızı Sevde Bayazıt Kaçar altıncı sıradan seçildi.

Yerinden ‘bildirecekler’

Meclis’in gazeteci kadrosu da kalabalık: Şamil Tayyar-AKP, Mehmet Metiner- AKP, Oktay Ekşi-CHP, Mustafa Balbay- CHP, Binnaz Toprak - CHP, Süheyl Batum -CHP Sırrı Süreyya Önder - BDP destekli bağımsız, Ertuğrul Kürkçü - BDP destekli bağımsız aday.

Meclis’in sanatçıları arasında Sabahat Akkiraz ve Tolga Çandar da bulunuyor.

Meclis’te yeni dönemde dört eski spor bakanı, iki eski federasyon başkanı ve bir eski futbolcu görev alacak. Daha önce Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevi yapan Mehmet Ali Şahin (AKP), Murat Başesgioğlu (MHP), Erdoğan Toprak (CHP) ve Faruk Özak (AKP) yeni dönemde de milletvekili oldu. Eski Güreş Federasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak (AKP) ve eski Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Mesut Dedeoğlu (MHP) milletvekili oldu. Galatasaray’ın ve milli takımın eski kaptanı Hakan Şükür de AKP Istanbul milletvekili olarak yeni dönemde Meclis sıralarında yerini alacak. MHP’den aday olan eski futbolcu Saffet Sancaklı ise seçilemedi.

En genci 27 yaşında

Meclis’in en yaşlı üyesi 79, en genci 27 yaşında. CHP Istanbul Milletvekili Oktay Ekşi 79, AK Parti Istanbul Milletvekili Muhammet Bilal Macit 27 yaşında. 1932 doğumlu Ekşi’nin ardından TBMM’nin en yaşlı diğer üyeleri 1938 yıllında doğan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi.

Ak Parti’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında yer aldığı 73 milletvekili son kez milletvekili seçildi. Tüzük gereği üst üste üç kez aday olarak seçilen ve gelecek seçimde aday olamayacak isimler arasında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Ali Babacan ve hükümetlerde sürekli Ulaştırma Bakanlığı yapan Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanlığı yapan Recep Akdağ da bulunuyor.
İşaret dili bilen tek kişi

AKP Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu da yeni dönemin işaret bilen tek ismi oldu. Meclis’in asker kökenli vekilleri arasında AKP’den emekli Tümgenaral Şirin Ünal da yer aldı.

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2011 Salı 09:46:00
Güncelleme :14 Haziran 2011 Salı 09:53:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?