18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Enerji Bakanlığı’nda yolsuzluk operasyonu

Yüce Divan’da yargılanan eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer dönemindeki ‘Beyaz Enerji Operasyonu’ndan sonra, Enerji Bakanlığı’ndaki en büyük yolsuzluk soruşturması başlatıldı.

ENERJİ Bakanlığı’nda, Cumhur Ersümer’in döneminde gerçekleştirilen ‘Beyaz Enerji Operasyonu’ndan sonra en büyük ‘enerji yolsuzluğu operasyonu’ için düğmeye basıldı. Operasyonla birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, polisten isim istemeden soruşturmada adı geçen bütün bürokratların gözaltına alınması için ‘olur’ verdi. Bu kapsamda aralarında Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Önder Piyade’nin de bulunduğu 7’si bürokrat 11 kişi gözaltına alındı.

SON İHALELER:

Bir süredir ihbarları değerlendiren Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Enerji Bakanlığı’nda son dönemde yapılan ihaleleri mercek altına aldı. İncelemede Bakanlığın son iki yıldaki ihalelerine fesat karıştırıldığı anlaşıldı. Ankara Adliyesi Genişletilmiş Ağır Ceza Mahkemesi’ne durum iletildi. Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 4422 sayılı Örgütlü Suçlarla Mücadele Kanunu çerçevesinde operasyon başlatıldı.

11 KİŞİ GÖZALTINDA:

Operasyonda Enerji Bakanlığı’nda yolsuzluk, usulsüzlük ve ihaleye fesat karıştırmak suçlamaları kapsamında aralarında genel müdürlerin de bulunduğu 7’si bürokrat toplam 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Botaş Genel Müdür Yardımcısı Fuat Celepçi, Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürü Önder Piyade ve Genel Müdür Yardımcısı Servet Üst’ün olduğu bildirildi.

AKP’NİN BÜROKRATLARI:

Soruşturmanın Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun temmuz ayında tamamladığı bir raporun derinleştirilmesi üzerine ortaya çıktığı öğrenildi. Operasyonun tümüyle AKP döneminde göreve getirilen bürokratlara dönük olduğu kaydedildi. Fuat Celepçi, Botaş’ta en etkin Genel Müdür Yardımcısı olarak gösterilirken, önemli projelerin başında bulunuyordu. Daha önceki dönemlerde de Enerji Bakanlığı’nda bürokrat olan Önder Piyade de, 28 Şubat sürecinin ardından görevinden alınmış AKP iktidarıyla birlikte de tekrar önemli bir genel müdürlük olan ve büyük kaynaklara hitap eden elektrik üretimin başına getirilmişti.

CEYHAN’A GİDERKEN BAŞLADI:

Operasyon dün akşam Bakan Güler’in, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattıyla ilgili bir törene katılmak üzere Ceyhan’a hareketi öncesinde patlak verdi. Güler, uçağa binmeden önce bakanlığına yazılı açıklama yapılması talimatı verdi. Açıklamada ‘Bakanlığımızın bilgisi dahilinde bir süredir bağlı bazı kuruluşlarda yürütülmekte olan inceleme ve soruşturma çalışmaları yargıya intikal etmiştir. Bu kapsamda bir kısım personel hakkında tahkikat başlamıştır’ denildi.

İLK GRUP BUGÜN ADLİYE’DE:

Halen 11 kişinin Ankara Emniyeti’nde sorgulandığını belirten emniyet yetkilileri, her aşamadan Enerji Bakanlığı’nın da bilgilendirildiğini ifade etti. Soruşturma kapsamının son iki yılda gerçekleştirilen trilyonluk enerji ihalelerine yolsuzluk nedeniyle fesat karıştırarak, çıkar elde edilmesi kapsamında yürütüldüğü belirtildi. Gözaltına alınan ilk grubun bugün adliyeye çıkarılacağını da belirten emniyet yetkilileri ikinci grubun ise, cuma günü hakim karşına çıkartılacağını ifade etti.

Güler,"Operasyon bilgim dahilinde gerçekleşti"

Adana - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bakanlığındaki bazı bürokratlar ve işadamlarının gözaltına alınmasına ilişkin operasyonun bilgisi dahilinde gerçekleştiğini bildirdi.

Güler, BOTAŞ Tesisleri’nde düzenlenen "10 Milyon Adam Saat Kutlamaları"na katılmak için geldiği Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan ve bazı bürokrat ile işadamlarının gözaltına alındığı operasyonun, "bilgisi dahilinde" gerçekleştiğini kaydetti.

Güler, yolsuzluk iddiaları ile ilgili zaman zaman bilgilerine başvurulanlar olduğunu ifade ederken, "bu arada bilgisi alınıp serbest bırakılanlar da var. Bunları şahit olarak da kabul edebilirsiniz. Şu an yargıya intikal etmiş bir konuda açıklama yapmam doğru olmaz, bu hem nezaketen hem de usulen doğru olmaz. İleride açıklama yapmam gereken bir konu olursa açıklama yaparım" şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan dün akşam saatlerinde yapılan açıklamada, bakanlığın bilgisi dahilinde bazı kuruluşlarda bir süredir yürütülmekte olan inceleme ve soruşturma çalışmalarının "yargıya" intikal ettiği, bu kapsamda bir kısım personel hakkında "tahkikat başladığı" bildirilmişti.

AA - HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 11:49:54
Güncelleme :11 Şubat 2005 Cuma 00:22:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?