24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Enerji soruşturması Irak’a uzandı

Enerji soruşturmasında, zanlıların Irak’tan ihale almak için de girişimde bulundukları belirlendi.
Bu çerçevede, Irak Enerji Bakanı’nın özel jetle Ankara’ya getirildiği, Bakan Hilmi Güler’le görüştürüldüğü ve beş yıldızlı otellerde ağırlandığı, ifade tutanaklarında yer aldı.

Enerji Bakanlığı’ndaki ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturmanın sanıklarından Erhan Peker ve Oral Baytok’un ifadeleri ihale pazarlıklarının yurt dışına çıktığını da ortaya koydu.

Oral Baytok’un ifadesinde soruşturmanın kilit ismi İbrahim Selçuk’un sadece Türkiye değil, Irak’taki ihalelerde de etkin rol oynadığı anlaşıldı. Baytok ifadesinde, Selçuk’un Irak’taki ihaleyi alması konusunda kendisini ikna ettiğini, Selçuk’un güvenlik sorununu çözmeyi taahhüt ettiğini belirtti.

Iraklı bakan jetle getirildi

Selçuk’un Baytok’un ihaleyi alması için Irak Elektirik Bakanı ile temasa geçtiği, hatta özel jetle Iraklı bakanı, Türkiye’ye getirip beş yıldızlı otellerde ağırladığı, Hilmi Güler’le görüşmesini sağladığı ifade tutanaklarında yer aldı. Selçuk ifadesinde, "Üst ve Baytok’la dosya incelemedim. Ancak Baytok, Bağdat’ta enerji ihalesi almıştı. Bu ihale dosyasına baktık. Ancak anlamadık. Bir enerji mühendisimiz aracılığıyla dosyayı incelettik. Olay bundan ibaret" demişti.

Operasyonda yedi tutuklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndaki enerji ihaleleri ile ilgili soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen ve aralarında Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdür Vekili Önder Piyade’nin de bulunduğu 11 kişiden 7’si tutuklanmıştı.

Nöbetçi Hakim Kadir Kayan tarafından yapılan soruşturmanın ardından Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdür vekili Önder Piyade, Genel Müdür yardımcısı Servet Üst, işadamları Muzaffer Nasıroğlu, İbrahim Selçuk, Cemil Kazancı, Necati Altın ile Nasıroğlu’nun şirketinde çalışan Yaşar Giregiz’in tutuklanmalarına karar verilmişti.

BOTAŞ Genel Müdür yardımcısı Fuat Celepçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları Mesut Dal ve Fuat Kutsal ile işadamı Niyazi İsmet Erten ise serbest bırakılmıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndaki ihalelerin mercek altına alındığı operasyonda özellikle Afşin-Elbistan santralindeki işlemler ve Türkiye-Yunanistan boru hattı yapımına ilişkin ihaleler inceleniyor.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2005 Salı 14:54:24
Güncelleme :22 Şubat 2005 Salı 14:57:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?