19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Enflasyon tsunamisi geliyor

Gelişmekte olan ülkelerde yükselen gıda ve enerjj fiyatları nedeniyle kentlerdeki yoksul kesimin ‘enflasyon tsunamisi’ ile yüzyüze bulunduğunu söyleyen BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş uyardı: “Fiyat artışları bu insanları bir yıldan daha kısa bir süre içinde yüzde 25 kadar daha yoksul hale getirdi. Türkiye ve Brezilya gibi ülkeler gerçek bir enflasyon tehlikesi ile karşı karşıya”

BM Kalkınma Programı Başkanı, eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye gibi ülkelerin “gerçek bir enflasyonist tehlike” ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Derviş, Financial Times gazetesi ile yaptığı söyleşide kendi finans piyasalarındaki tıkanıklıkları çözmeye çalışan sanayileşmiş ülkelerin, faizleri düşürerek para arzını artırmak için uyguladığı genişletici politikalar nedeniyle, gelişmekte olan ülkelerde enflasyon ve para arzı kontrolünde ciddi sorunların yaşanacağını söyledi.

Kemal Derviş, gelişmekte olan ülkelerde yükselen gıda ve enerji fiyatları nedeniyle kentlerdeki yoksul insanların “enflasyon tsunamisi” ile karşı karşıya bulunduğunu belirtirken fiyat artışlarının, bu insanları, bir yıldan daha kısa bir süre içinde yüzde 25 kadar daha yoksul hale getirdiğini kaydetti.

Türkiye gerçek bir tehdit altında

İnternet balonu patladığı dönemde olduğu gibi genişletici ekonomik politikalara tanık olunduğunu anlatan Derviş, bunun gelecek 2- 3 yıl çok baş ağrıtacağı uyarısını da yaptı. Derviş, “FED faizi düşürürken siz yükselen bir ekonomide para politikanızı nasıl sıkılaştırabilirsiniz? Yıllarca enflasyon ile savaşan Türkiye ve Brezilya gibi ülkeler, makroekonomik bir döngüden değil, finansal sektörü kurtarma gereğinden kaynaklanan gerçek bir enflasyon tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.


Enflasyon hedefi tutmuyor büyüme hedefi düşürülüyor

Tüm dünyada merkez bankaları 2008 için belirledikleri enflasyon hedeflerinin yüzde 100’e varan oranlarda şaşması gerçeği ile karşı karşıya. Bu paralelde büyüme beklentileri de geri çekiliyor. IMF’in yaptığı son açıklamaya göre global büyüme beklentisi yüzde 3.7’ye çekildi. 2007’de bu oran yüzde 4.9’du.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 08:40:23
Güncelleme :8 Mayıs 2008 Perşembe 15:02:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?