18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Engin Civan hakkında tutuklama kararı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tasfiye edilen Emlak Bankası’nın eski Genel Müdürü Engin Civan hakkında gıyabi tutuklama kararı verildi.

Dönemin İSKİ Genel Müdürü Selim Edes’ten rüşvet aldığı ve Alaattin Çakıcı’nın talimatıyla yaralandığı iddiaları üzerine açılan davaları aylarca süren Civan, zimmet suçundan yargılanıyor.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya gıyabi tutuklu sanık İbrahim Engin Civan ve diğer 12 sanık katılmadı. Mahkeme Başkanı, Cumhuriyet Savcısı’nın talebi doğrultusunda uzun zamandır kendisine ulaşılamadığı için Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 104’üncü maddesi uyarınca Civan hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi.

Duruşma, Civan’ın yakalanması için gereken makamlara yazı yazılmasına karar verildikten sonra ertelendi.

Davada Emlak Bankası’nın 1996 yılında genel müdürlüğünü yapan Civan ile bankanın 5 yöneticisi ve Eksan AŞ’nin, aralarında Selim Edes’in de yer aldığı 7 yöneticisi davada sanık olarak yargılanıyor.

Banka yöneticileri ile Eksan firması arasında yapılan bir ticari alışveriş sonrasında bankanın zarara uğrayıp firmanın ise kâr yaptığı, böylece “hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal ve bu suça iştirak” suçlarının işlendiği öne sürülüyor.

Emlak Bankası’ndan sorumlu Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, 1988 ve 1998 yılları arasında bankanın yönetiminde bulunan kişiler hakkında, usulsüz kredi işlemlerinden dolayı 61 dava açıldığını açıklamıştı.

Açıklamaya göre bu on yılda yöneticiler hakkında açılan davaların 57’si ceza, 4’ü de mali sorumluluk davası. 57 ceza davası ise görevi kötüye kullanma, emniyeti suiistimal, zimmet gibi yüz kızartıcı suçlardan açıldı.

Listeye göre, hakkında en fazla dava açılan yöneticilerin başında, Engin Civan ile Aydın Ayaydın bulunuyor. 8’inci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın prensi olarak bilinen Engin Civan, mahkemelerle ilk kez bir rüşvet suçlaması nedeniyle tanıştı.

Dönemin İSKİ Genel Müdürü Selim Edes’ten rüşvet aldığının iddia edilmesi üzerine Alaattin Çakıcı’nın öldürülen eşi Uğur Çakıcı mahkemede tanıklık yapmış ve “Selim Edes, Engin Civan’a hitaben, ‘Rüşvetin belgesi mi olur lan pezevenk.’ dedi.” şeklinde ifade vermişti.

Civan, aynı dönemde Alaattin Çakıcı’nın azmettirmesi iddiasıyla bir kez daha mahkemeye çıkmak zorunda kalmıştı.
ZAMAN
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2004 Pazartesi 06:53:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?