19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Enkaz işte bu bölgede bulundu

Yazıcıoğlu'nun yaklaşık 2 gündür bulunamaması üzerine kendilerini dağlara atan BBP'lilere parti yönetimi bile isyan etti. Kundura ayakkabılar ve üzerlerindeki ceketlerle erzaksız arama çalışmalarına katılan ve uzman ekiplerin işini zorlaştıran partililere BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu yalvardı: "Allahaşkına inin o dağlardan"

- Alperenlere buradan teşekkür ediyorum. Ama tabiî ki yürek yangınlarını yansıtmaları da

- Biz burada bu vesileyle ilgililere ve yetkililere, hem siyasi hem askeri bürokrasiye, bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Genel başkanımız Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 can kardeşimizin bir an evvel bizlere kavuşturulmasını bekliyoruz.

- Şu anda 3000 metreye kadar tırmanan yürekdaşlarıma sesleniyorum. Yeter, Allahaşkına inin oradan, inin o dağlardan.

- Orada fiziken yeterli değilsiniz, yüreğinizin yangınını dualarla indirin. İnin aşağıdan, oradaki yetkilileri zora sokmayın. Mehmetçik orada, arkadaşlarım canlarım, liderinize yakışır davranın inin o dağdan aşağıya.

- Her şeyden önemlisi devletin huzurudur.

- Büyük Türk milletine geçmiş olsun. Camiamıza geçmiş olsun, sevenlerine geçmiş olsun. Ümitlerimiz devam etmekte, Allah bizi onlara inşallah bağışlayacak.

- Hem hükümet hem partimiz hem bölgede hem burada iki tane kriz masası oluşturdu.

- İlk günden itibaren sayın genel başkanımız böyle bir kriz karşısında nasıl davranır ise, BBP mensupları aynı duruşu sergilemeye çalışıyor.

- Geldiğimiz noktadan memnunuz, o duruşu gösterebildik büyük Türk milletine karşı.

YANGINI SÖNDÜRÜN

- BBP olarak Türk-İslam dünyasına, camiamıza, sayın genel başkanı sevenlere bu noktada söyleyeceğimiz şudur.

- Devletimiz hükümetimiz TSK’mız, kaza anından itibaren üstüne düşeni tabiî ki yaptılar ve yapıyorlar. Biz BBP olarak, büyük Türk milleti olarak tabiî ki önemsiyoruz. Kriz başladığından itibaren sayın içişleri bakanı’nın, meclis Başkanı’nın orada olmasını tabiî ki önemsiyoruz. Genelkurmay Genel Sekreteri’nin 45 saattir her yarım saatte bizi bilgilendirmesini tabiî ki önemsiyoruz.

- Ama gelinen noktada çabalar yangına çare olmuyor.

- Siyasi partilerimizin sayın genel başkanları bizzat bizi ziyaret ettiler. Bunu tabiî ki çok önemsiyoruz, onlara da teşekkür ediyoruz. Gelinen noktada millet bir büyük birlik oldu. Ama neticede, genel başkanları da bir sonuca ne zaman varacağız diyor? Sevenleri netice ne olacak diyor.

- Biz buradan yetkililere yaptıklarına müteşekkir olmakla birlikte artık bu yangına son verin diyoruz.

 

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan ve Kahramanmaraş'ta düşen helikopterin bulunması için Türk Silahlı Kuvvetleri olarak tüm imkanların seferber edildiğini, bundan sonra da her türlü desteğin sağlanmaya devam edileceğini belirtti.

Tuğgeneral Gürak, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesi ile ilgili olarak da gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kaza haberinin alınmasının ardından 15 dakika sonra saat 17:03'te İncirlik'ten bir adet Cougar arama kurtarma helikopterinin bölgeye gönderildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, müteakiben saat 18:09'da Malatya'dan biri ambulans, biri arama kurtarma olmak üzere 2 adet Skorsky helitopteri ve saat 18:44'te de Merzifon'dan da 1 adet Cougar tipi helikopteri olmak üzere bölgeye aynı gün 4 adet helikopterin sevk edildiğini söyledi. Tuğgeneral Gürak, ayrıca saat 17.29'da Diyarbakır'dan Casa tipi arama kurtarma tipi uçağının da kaldırıldığını kaydetti.

Olay bölgesine gönderilen uçak ve helikopterlerin, kar yağışı ve sis gibi hava koşullarına rağmen bölgede görev yaptığını, sadece yakıt ikmali yapmak için bölgeden ayrıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, havada yapılan arama kurtarma çalışmalarına ilk gün meteorolojik şartların kötüleşmesi üzerine saat 22.20'de ara verildiğini hatırlattı.
Yine olayın duyulmasının ardından karadan da Jandarma arama kurtarma unsurlarının bölgeye sevk edildiğini, ilk gün bu faaliyetlere 345 jandarma personeli ve 897 Geçici Köy Korucusunun katıldığını vurgulayan Tuğgeneral Gürak, karadan yapılan arama kurtarma faaliyetlerinin hava koşullarındaki olumsuzluklara rağmen gece boyunca devam edildiğini vurguladı.

ARAMA-KURTARMA DA İKİNCİ GÜN

Tuğgeneral Gürak, 26 Mart 2009 tarihinde saat 04.14'te 1 Casa uçağı ve saat 05:05'ten itiraben Malatya'dan kalkan 3 adet helikopter ile havadan arama kurtarma faaliyetlerine yeniden başlanıldığını, yine sabah saatlerinde Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait iki arama kurtarma helikopterinin de bölgeye sevk edildiğini bildirdi. Tuğgeneral Gürak, ayrıca 26 Mart sabahı havanın aydınlanmasının müteakip, bölgeye ilave kuvvet olarak bir Jandarma Özel Harekat Taburu ve bir Jandarma Komando Bölüğü daha sevk edildiğini vurguladı. Tuğgeneral Gürak, yine bölgedeki kara kuvvetlerini takviye etmek maksadıyla aynı gün Etimesgut'tan kaldırılan iki adet C-130 uçağı ile toplam 145 kişiden oluşan iki adet Jandarmla Özel Harekat Bölüğü ve 2 adet Jandarma Dağ Arama Kurtarma Timi'nin de bölgeye sevk edildiğini söyledi.

26 Mart 2009 tarihinde gün boyunca havanın da müsade ettiği durumlarda 12 helikopter ile (Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 adet AS-532 Cougar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 adet S-70, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait 4 adet S-70, Orman Bakanlığı'na ait 2 adet S-365) toplam 32 sorti yapılarak arama kurtarma faaliyetlerine devam edildiğini, ayrıca 3 adet Casa uçağı ile dönöşümlü olarak gün boyunca bölgede arama faaliyetlerinin icra edildiğini vurguladı.

ARAMA-KURTARMA DA ÜÇÜNCÜ GÜN

Tuğgeneral Gürak, 27 Mart saat 00.35'te Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait 1 adet Skorsky helikopterinin de Göksun'dan kalkarak 01.15'e kadar bölgede görev yaptığını bildirdi. Yine bugün saat 04.08'de Diyarbakır'dan bir Casa uçağının kaldırıldığını ve bölgede uçuşuna devam ettiğini bildiren Tuğgeneral Gürak, şunları kaydetti:

"Ayrıca Malatya'dan 04.04'te kaldırılan bir Cougar helikopteri de bölgede faaliyet göstermiş, ancak meteorolojik şartların kötüleşmesi üzerine saat 07:51'de geldiği meydana geri dönmüştür. Bugün itibariyle; bölgede hava ve kara unsurları olarak hava vasıtaları, 1 adet Casa uçağı, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait 2 adet Skorsky, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 adet Skorsky ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 2 adet Cougar tipi olmak üzere toplam 7 adet hava aracı bulunmaktadır. Ayrıca, Orman
Bakanlığı'na ait 2 adet S-365, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait 4 adet Skorsky ve Sağlık Bakanlığı'na ait 2 adet B-22 tipi helikopter bölgede bulunmaktadır. TSK birlikleri olarak; 10 İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan 992 personel, 5 Jandarma Komando Bölük Komutanlığı'ndan 318 personel, 3 Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığı'ndan 375 personel ve 2 Özel Kuvvetler DAK Timi'nden 22 personel ile toplamda bin 707 personel bulunmaktadır. Sivil kurum ve kuruluşlar olarak toplam 234 personel bulunmaktadır."

HAVA UNSURLARI TOPLAM 41 SORTİ YAPTI

Tuğgeneral Gürak, kazanın duyulmasının ardından bölgeye gönderilen hava araçlarının düşen helikopterden herhangi bir sinyal alınmadığı için cep telefonu sinyalini dikkate alarak tahmini bölgeleri gözle arama durumunda kaldığını vurguladı. Meteorolojik şartların çok kötü olması ve bölgede yüksek rakımlardaki sis ve kar yağışının görerek uçuşun da yapılmasını engellediğine işaret eden Tuğgeneral Gürak, şöyle devam etti:
"Tüm bu olumsuzluklara rağmen, gece ve gündüz elverişli her şart değerlendirilerek, 25 Mart tarihinden bu yana 41 sorti uçuşu yapılmıştır. Havadan arama faaliyetine bugün de yoğun bir şekilde devam edilecektir. TSK olarak tüm imkanlar seferber edilmiştir. Bundan sonra da her türlü destek sağlanmaya devam edilecektir. Düşen helikopterde bulunan kazazedelerin en kısa zamanda bulunup, kurtarılmaları en büyük dileğimizdir. Başta değerli aileleri ve sevenleri olmak üzere tüm vatandaşlarımıza sabırlar
diliyoruz".

 

 

ENKAZI NASA MI BULDU?

Dün akşam saatlerinde çeşitli internet sitelerine düşen bilgiye göre Helikopterin enkazı NASA'daki bir tanıdık mühendis tarafından özel çaba ile Maraş Ilıca Beldesi Hacı Budak Köyü yakınlarında tespit edildi.

NASA'da çalışan tanıdık mühendis ayrıca enkazdan üç kişinin vücut ısısı sinyali alındığını da bildirdi.

Bu bilgilerden sonra BBP Kriz masasının girişimi ile Bursa'dan 20 kişilik arama kurtarma ekibinin acil olarak bölgeye yönlendirildi.

 

Düşen helikopter Hacıbudak mevkiinde aranıyor

BBP Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir Tunç'un, partisinin genel merkezinde Muhsin Yazıcıoğlu'nun içinde bulunduğu helikopterin bulunması çalışmalarıyla ilgili olarak partili 4 mühendisin, GPS cihazıyla yeni bir koordinat belirlediklerini açıklamasının ardından, bu kez dikkatler bu bölgeye çevrildi.

Tunç'un, “Bu koordinat, Ilıca beldesi yakınlarında Hacıbudak denilen bir mevkii. Bu koordinat aynı zamanda AKUT tarafından da Nasuh Mahruki ve arkadaşlarının tespit ettiği nokta. Üçüncü bir teyit ise, köylülerden öğrenilen bölge de aynı noktada. Bu koordinat, dağın güney tarafında, ama birkaç saat öncesine kadar dağın kuzey tarafında arama yapılıyordu” şeklindeki açıklaması üzerine Göksun'da bulunan BBP'liler, aralarında gruplar oluşturarak eski adı ‘Döngel’ olan Ilıca beldesi yakınlarındaki Hacıbudak mevkiine yönelerek arama tarama çalışmalarını kendi imkanlarıyla bu bölgeye kaydırdı.

Bazı BBP'liler, “Arkadaşlarımızdan oluşturduğumuz bir grup, yeni belirlenen koordinata yöneldi. Bu beldenin yolu 27 kilometre. Bu yolun bir kısmında çökmeler var. Durumu Kahramanmaraş Valiliği'ne bildirdik. Valilik de İl Özel İdare kanalıyla yolun düzeltilmesi için iş makinalarını seferber etti. Gönüllü arkadaşlarımız o yöne doğru gidiyor” dedi.

Sabah saatlerinde iş makinalarının bozuk yolları düzeltmesiyle birlikte jandarma, korucular ve sivil savunma ekiplerininden oluşan bazı arama ve kurtarma ekiplerinin de yeni koordinat yönünde çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.

ELVERİŞSİZ HAVA KOŞULLARI ÇALIŞMALARI ZORLAŞTIRIYOR

 Kurtarma ekipleri, gece boyunca zor hava koşullarıyla da mücadele etti. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü bölgede, kar yağışı çalışmaları olumsuz etkiledi. Alçak bölgelerde yağan yağmur, yüksek kesimlerde ise kar yağışı, kurtarma ekiplerine zor anlar yaşattı. Hava sıcaklığının Göksun İlçesi’nde 2-3, enkaz çalışmalarının sürdüğü Kurucaova bölgesinde ise sıfırın altında 3-4 derece olduğu bildirildi.

BURSA'DAN ÖZEL EKİP BÖLGEYE GİTTİ

Bu arada BBP MKYK Üyesi ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ümit Topaloğlu, arama kurtarma çalışmalarını yerinde takip etmek üzere Kurucaova Köyü'ne geldi. Topaloğlu, Uludağ'da arama kurtarma çalışmaları yapan uzman bir ekibin bölgeye hareket ettiğini bildirdi. 17 kişilik ekibe bir Albay'ın başkanlık ettiği bildiren Topaloğlu, gelen ihbarların iyi değerlendirilemedinden şikayetçi oldu.

.
Yayın Tarihi : 27 Mart 2009 Cuma 11:59:17
Güncelleme :27 Mart 2009 Cuma 23:51:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
OLCAY GENÇTÜRK - TURGUTLU MANİSA IP: 81.214.105.xxx Tarih : 27.03.2009 12:57:55

BU ÜZÜCÜ OLAYLA BERABER MALESEF BİR GERÇEKDE ORTADADIRKİ TÜRKİYE EKSİ PUANDADIR ALEM UZAYA GİT GERİ GELDİ AMA BİZ ÇOK YAZIK ÇOK BÖYLE DEĞERLİ BİR İNSANI BULAMADILAR TEMENNİM CANLI BULUNUR ALPEREN OCAKLARINA VE KARDEŞLERİME GEÇMİŞ OLSUN DİYORUM.


ALİ ÇETİNKAYA IP: 88.228.119.xxx Tarih : 27.03.2009 12:27:25

ALLAH HEPSİNİN YARDIMCISI OLSUN.BU MEMLEKETİN MUHSİN YAZICIOGLU GİBİ İNSANLARA İHTİYACI VARDIR.BANA GÖRE R.TAYYİP ERDOGAN KADAR DEGERLİ VE DÜRÜST BİR İNSAN.ALLAH ONU TÜRK MİLLETİNE BAGIŞLASIN.


A.ERGÜL IP: 78.164.86.xxx Tarih : 28.03.2009 00:22:48

ALLAH GANİ GANİ RAHMET EYLESİN.GERİDE KALANLARADA SABIR DİLİYORUM.EVET FIRTINALI BİR YAŞAM,YİNE FIRTINALI BİR SON.NE DİYELİM.BURAYA KADARMIŞ.YAPTIĞIKLARI İYİLİKLERLE ANILIP, SEVAPLARINIDA BERABERLERİNDE GÖTÜRDÜLER.HANİ HEP DERLER YA İNSAN CİĞ SÜT EMMİŞTİR.AKLIMADA TAKILMIYO DEĞİL.BÖYLESİNE DANDİNK BİR HAVA ULAŞIM ARACI İLE BÖYLESİNE KÖTÜ ŞARTLARDA BUNUN BİR TESADÜF OLMASINI DİLİYORUM.DEĞERLİ LİDERİN ÖNCEDE GECİRDİĞİ ONLARCA KAZALAR.......


beyaz yalanlar IP: 88.228.193.xxx Tarih : 28.03.2009 00:46:11

KİM İNANIR BU DÜŞMEYE KESİNLİKLE HERKESİN KAFASINDA OLUŞAN GEÇMİŞTEDE YAŞANILAN AMA AÇIKLIĞA TAM ANLAMIYLA KAVUŞTURULAMAYAN RAHMETLİ EŞREF BİTLİS PAŞANIN OLAYINDAKİ KOMPLO TEORİLERİ İLK OLARAK AKILLARA TAKILACAKTIR AMA İLK BAŞTA BU OLAYI BÜYÜTMEYELİM DİYEMEYİZ NEKADARDA OLSA TÜRKİYEMİZİN SAYILI SİYASETÇİLERİDİR BU KONULARDA DAHA SAKİN OLMAK YERİNE KOMPLO TEORİLERİ KURACAĞIMIZA BU BOŞ ÇABALAR İLE ZAMANIMIZI GEÇİRECEĞİMİZE NEDEN OLMUŞ NE İÇİN OLMUŞ DİYE BAKMALIYIZ YOKMU BU HELİKOPTERİN KARA KUTUSU UÇAKTA VARDA NEDEN HELİKOPTERDE YOK