17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erbakan sonradan İslamcı çıktı

Bilim ve Düşünce Dergisi, ``laiklik karşıtlığı`` gerekçesiyle son 35 yılda 4 partisi kapatılan, ömrünün çok büyük bölümü yine aynı şekilde

İslamcı görüşleri nedeniyle çarptırıldığı siyaset yasağıyla geçen ``Milli Görüş`` hareketinin lideri Necmettin Erbakan`ın 61 yıl önce lise öğrenimi sırasında ``Türkçü`` olduğunu ortaya koyan bir anketi yayınladı.

-Erbakan, ankete verdiği yanıtlarda, açık bir ifadeyle ``Türkçü`` olduğunu vurgularken, ``Türkçülüğü en büyük tehlike olarak görmek en büyük tehlikedir`` ifadesini kullanıyor ve ünlü Türkçü düşünürlerden Ziya Gökalp`in düşüncelerine katıldığını belirtiyor.

Türk siyasi tarihine ``Milli Görüş`` hareketinin lideri olarak geçen, siyasete atıldığı son 35 yılda ``irticai faaliyetler ve laiklik karşıtı söz eylemleri`` nedeniyle kurduğu 4 parti kapatılan ve ömrünün çok büyük bölümünü yine aynı nedenlerle siyaset yasaklısı olarak geçiren Necmettin Erbakan`ın, lise yıllarında ``Türkçü`` olduğu ortaya çıktı.

Bilim ve Düşünce Dergisi, 1940`lı yılların önemli yayınh organlarından Çınaraltı Dergisi`nin 7 Ağustos 1943 tarihli sayısında yer alan ve henüz lise öğrencisi olan Necmettin Erbakan`ın verdiği yanıtlarda ``Türkçü`` düşüncelere sahip olduğunu ortaya koyan bir anketi yayınladı. Dönemin ünlü isimleri Nadir Nadi, Peyami Safa, Burhan Felek, Fahrettin Kerim, Ebuzziye Velid, Faris Erkman`ın da katıldığı ``Türkçülüğe Dair`` adlı anketi yanıtlayanlar arasında Erbakan da dönemin lise öğrencisini yansıtan fotoğrafıyla yer aldı. Erbakan`ın 1969`da Bağımsızlar Hareketi ile Milli Görüş`ün temelini atarak siyasete atılmasından 26 yıl önce ``Türkçü`` olduğunu gösteren ankette yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle

``.Soru: Türkçülüğe düşman, bir Türk vatanperverliği tasavvur edebilir misiniz?

.Erbakan: Hayır.

.Soru: Türkçülüğü, Türk milletinin gelişmesi ve Türkiye`nin hürriyet ve istiklali bakımından lüzumlu mu, lüzumsuz mu görürsünüz?

.Erbakan: Lüzumlu görürüm.

.Soru: Milleti Ziya Gökalp`le beraber dil, kültür, vicdan ve din birliği şeklinde anlayanlara iştirak eder misiniz?

.Erbakan. Evet.

.Soru: Türkçülüğü ne şekilde anlarsanız anlayın, fakat Türkçü müsünüz?

.Erbakan: Evet.

.Soru: `En Büyük Tehlike` isimli Türkçülüğü tehlike olarak gösteren bir broşür yayınlandı. Siz buna ve bu türlü neşriyata ne dersiniz?

.Erbakan: Buna söyleyeceğim şey, Türkçülüğü en büyük tehlike olarak görmenin en büyük tehlike olacağıdır.

.Soru: Milliyet aleyhtarı, solcu fikirlerin şiir, hikaye, resim, roman, makale, mecmua şeklinde gençlerin arasına yayılmakta olduğunu ve bunun gitgide zararlı neticeler doğurmak kabiliyetini gösterdiğini söyleyenlere karşı ne dersiniz?

.Erbakan: Doğru söylüyorsunuz. Bu halin düzeltilmesi Türkçülerin ödevidir.``
ANKA
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2004 Pazar 17:29:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?