20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Erbil'de İntihar saldırıları: 56 ölü

.Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde bu sabah yerel saatle 10:30 civarında (TSİ 09:30) Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB) Erbil temsilciliklerine saldırılar düzenlendi.
     
Bayramlaşma nedeniyle binalarda çok sayıda insan olduğu, bu nedenle ölü ve yaralı sayısının onlarca olduğu bildirilirken, bu konuda farklı rakamlar veriliyor.
      ''Bölge parlamentosu''ndan Muhammed İhsan, AP ajansına, IKYB binasındaki saldırıda 60, IKDP binasındaki saldırıda 80 kadar kişinin öldüğüne inandığını, ancak bu rakamların tahmini olduğunu belirtti.
      İhsan, 100'ü aşacağını tahmin ettiği ölenler arasında Erbil Valisi Ekrem Mintik, ''bölge parlamentosu bakanları'' Sami Abdurrahman, Şeyh Yezdin ve Saad Abdullah'ın olduğunu söyledi, ancak bu bilgiler şu ana kadar kesinlik kazanmadı.
      Ölenler arasında Erbil vali yardımcısı Mehdi Koşhani ile polis şefinin de isimleri geçiyor.
      Muhammed İhsan, ayrıca bölgede olağanüstü hal ilan edildiğini, acil kan bağışı çağrısı yapıldığını açıkladı. İhsan, bayramlaşma nedeniyle güvenlik tedbirlerinin çok sıkı olmadığını, saldırganların bundan yararlandığını belirtti.
      Erbil'deki morgun yöneticisi Tavana Karen ise, 57 cesedin kent morguna getirildiğini açıklarken, sağlık görevlileri 3 hastaneye getirilen yaralı sayısının 235 olduğunu belirtiyorlar.
      Reuters ajansına açıklama yapan sağlık görevlileri de, 50 kadar kişinin öldüğünü açıkladılar.
      IKYB yetkilisi Kubad Talabani, çok sayıda insanın enkaz altında olduğunu söyledi.
     
     İNTİHAR SALDIRISI MI, BOMBA MI

      Amerikalı yetkililerce şu ana kadar saldırılardaki can kaybıyla ilgili resmi açıklama yapılmadı, ancak Amerikalı komutan Yarbay Jim Bullion, her iki partinin temsilciliklerinde bayramlaşma sırasında aynı saatlerde patlama meydana geldiğini söyledi.
      Bullion, patlamaların önceden yerleştirilmiş bombalar ya da intihar saldırısı nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini kaydetti.
      Parti bürolarında, böyle bir saldırı beklendiği için geniş güvenlik önlemleri alındığı, bu nedenle, bombaların toplantıdan önce binalara yerleştirilmiş olabileceği de tahmin ediliyor.
      Bullion'ın bu açıklamasına karşın, bölgedeki yetkililere dayanan yabancı haber ajansları, intihar eylemcilerinin bayramlaşma bahanesiyle yaklaşıp üstlerindeki bombaları patlattıklarını belirtiyor.
      IKDP yetkilisi Muhammed Münif, IKDP'nin bürosuna gelen kimliği belirlenemeyen saldırganın kendini havaya uçurduğunu açıkladı.
      Münif, yerel saatle 10.45'te IKDP'ye düzenlenen saldırı sırasında, Erbil Valisi Ekrem Mintik ile bölge yetkilisi Sami Abdurrahman'ın da bayramlaşmak üzere salonda bulunduğunu belirtti.
     
     BARZANİ VE TALABANİ ERBİL'DE DEĞİL

      IKYB Ankara Temsilcisi Behruz Galali, AA'ya yaptığı açıklamada, saldırıda IKYB Erbil bürosundaki üst düzey yetkililerden Şahvan Abbas'ın hayatını kaybettiğini, IKYB lideri Celal Talabani'nin ise Erbil'deki büroda bulunmadığını kaydetti.
      IKDP lideri Mesud Barzani'nin de Erbil'de olmadığı belirtiliyor.
      Bu arada Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, saldırıyı teröristlerin yaptığını belirterek, El Kaide ve Ensar El İslam'ı sorumlu tuttu.
      Saldırının sorumluluğunu şu ana kadar üstlenen olmadı.
     
     KERBELA'DAKİ PATLAMADA 20 ÖLÜ

      Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyindeki Kerbela yakınlarında, Polonya'nın idaresi altındaki bölgede bulunan bir cephanelikte dün akşam meydana gelen patlamada 20 Iraklının öldüğü bildirildi.
      Polonya ajansı PAP'taki habere göre, Irak'taki çokuluslu tümenin sözcüsü Robert Strzelecki, ''Gece yarısından hemen sonra 20 kadar kişinin Kerbela'nın güneybatısındaki cephanelikteki küçük binaya girerek, bir patlamaya yol açtığını'' söyledi.
      Sözcü, radarların bu kişileri tespit ettiğini ancak askerlerin bu kişileri yakalamaya zaman bulamadığını da kaydetti.
     

FELAT BOZARSLAN - ERBİL
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2004 Pazar 17:51:21
Güncelleme :1 Şubat 2004 Pazar 18:22:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?