20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Erdoğan, Bush ile görüşmeye koltuğunda 'Kıbrıs' dosyası ile gidiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu ayın sonunda biraraya geleceği ABD Başkanı George Bush’a Kıbrıs dosyası sunacak. ’Başbakan’ sıfatıyla ilk kez ABD’ye gidecek olan Erdoğan’ın çantasındaki en önemli iki dosya ’Kıbrıs’ ve ’Irak’ olacak.

Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile yapacağı görüşmede hükümetin yeni Kıbrıs dosyasını masaya getirecek ve Washington yönetiminin desteğini isteyecek. Ocak ayı sonuna kadar Kıbrıs konusunda bir plan geliştirmeye çalışan hükümet, çalışmalarını hızlandırdı. Dışişleri Bakanlığı’nda hazırlanan yeni Kıbrıs raporu, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Dışişleri bürokratları tarafından Başbakan Erdoğan’a sunulmuştu.

Erdoğan, brifing öncesinde de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile uzun süren bir görüşme yapmıştı. Başbakan Erdoğan, son olarak Çankaya Köşkü’nde yapılacak devlet zirvesinde de ele alınacak Kıbrıs raporunu Bush’a sunmaya hazırlanıyor. ’Devlet kararı’ olarak benimsenmesi beklenen rapora son şekli zirvede verilecek. Erdoğan da, Kıbrıs konusunda varılan karar ve politikaları Bush’la yaptığı görüşmede açıklayacak. Kıbrıs konusunda, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Avrupa Birliği’ne (AB) alınacağı tarih olan 1 Mayıs 2004’e kadar bir politika geliştirmek için harekete geçen hükümet, bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Başbakan Erdoğan, bir yandan Kıbrıs’ın çözümü konusundaki hükümet politikasına yön verirken, diğer yandan Ocak ayı sonunda gideceği ABD ziyaretine hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan’ın 26 Ocak 2003 tarihinde çıkacağı ABD seyahatinde gerçekleştireceği ABD Başkanı George Bush ile görüşmesine bir Kıbrıs dosyası ile gideceği belirtildi.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta çözüm taraftarı olduğunu ve planın mutlaka müzakere edilmesindan yana olduğunu aktaracak olan Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine bu sorunun engel olmaması gerektiğini vurgulayacak. Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümden yana olduklarını kaydedecek olan Erdoğan, tek taraflı fedekarlığın çözümü zorlaştıracağını ifade edecek. Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs tezlerinin yanısıra Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yol haritasını da Bush’a sunacak.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2004 Cuma 13:05:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?