23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Erdoğan, El Cezire'ye konuştu: Chirac çelişki içinde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Irak’ta etnik ve temelli bölünmeye karşı olduğunu belirterek, etnik bir unsurun, diğer etnik bir unsurun üzerinde hükmetmesine karşı olduğunu söyledi.

Katar’ın El Cezire Televizyonu’nda canlı yayınlanan programa katılan Başbakan Erdoğan, Irak’ın toprak bütünlüğü, Fransa’da başörtüsünün yasaklanması, Türkiye-ABD ilişkileri ve Türkiye’de özgürlükler alanında yaşanan gelişmeler konularında önemli açıklamalar yaptı.

Irak’ın şu anda bir sıkıntılar ülkesi olduğunu belirten Erdoğan, Irak’ta savaş sürecindeki sıkıntılardan daha büyük sıkıntıların yaşandığını ve bir belirsizliğin hakim olduğunu kaydetti. ’’Irak’ın rahatsızlığını kendi rahatsızlığımız olarak görüyoruz. Irak’ın fiziki ve siyasi yapılanmasında rol alacağız’’ diyen Erdoğan, Türkiye’nin Irak’ta toprak bütünlüğünün yanında olduğunu ve etnik bir unsurun, diğer etnik bir unsurun üzerinde hükmetmesine karşı olduklarını belirtti. Erdoğan, ’’Tüm zenginlikleri tüm Irak halkı ortak paylaşmalıdır. Arzumuz, etnik bir bölünmenin olmamasıdır. Bu bölünme zafiyet getirir. Bunun kararını Irak halkı verecek. Parçalanma geleceğe yönelik bir sıkıntı getirir’’ dedi.

Irak’ta bir an önce nüfus sayımı yapılması gerektiğini, yerel seçimlerle ilgili adımların atılmasını, yol haritasının çizilmesi gerektiğini bildiren Başbakan Erdoğan, bunlarla birlikte Iraklılar’ın geleceğe bakışının değişeceğini ve umudunun artacağını kaydetti.

"Chirac çelişki içinde"

Fransa’da başörtüsüne getirilen yasağı da değinen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

’’Jacques Chirac, bir çelişki içindedir, önceki tutumlarıyla şimdiki tutumları büyük değişiklik gösteriyor. Dinde en önemli uygulama merkezlerinden olan Fransa’da bugün niçin böyle bir durum var? Demokratik açıdan bu uygulamalar nasıl konulduysa aynı şekilde düzeltilmesini istiyoruz.’’
"Türkiye’de ordu ile hükümet arasında bir sıkıntı var mı" şeklindeki soruya Başbakan Erdoğan, böyle bir şeyin olmadığını belirterek şu cevabı verdi:

"Attığımız adımları aramızda müzakere ediyoruz. Ordunun ve hükümetin konumları, çalışma alanları Anayasa’da belirlenmiştir. Geçtiğimiz 13 aylık periyotta herhangi bir sıkıntı olmadı. Siyaset, herşeyden önce insan idare etme sanatıdır. Toplumu idare ederken bu kurumlarla olan uyumu da sağlayacaksınız.’’

Erdoğan, önceki hükümetlerin uygulamalarının sonucu yüzde 34 oy almalarına karşın Meclis’teki yüzde 60’ın üzerindeki milletvekiline sahip olarak iktidar olduklarını belirtti.
Türk-Amerikan ilişkilerine de değinerek, 1 Mart tezkeresinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını, ancak bu sıkıntının giderildiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, 28 Ocak’ta ABD’ye gideceğini söyledi. Başbakan Erdoğan, uluslararası ve ekonomik gelişmelerle ilgili çok önemli görüşmeler yapılacağını, bu gelişmelerin Türk-Amerikan ilişkileri açısında milat olacağını vurguladı.

"Özgürlük, 10 yıl öncesinden farklı olacak"

Türkiye’de son dönemde özgürlükler konusunda önemli adımların atıldığını dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye sorulduğu zaman yüzde 99’u Müslüman bir ülke. Laik ve demokratik sistemi benimsedik. Özgürlük, 10 yıl önceden çok, yarın daha da farklı olacak. Doğuda ve Güneydoğu’da anadilin öğrenilmesine yönelik yasa çıkardık. Hangi etnik grup olursa olsun dillerini öğrenebilecek. Bunlar eğitim alanında değil. Hristiyanlar artık imar planı içerisinde ibadethane yaptırabilecek’’ diye konuştu.

’’Bunlar Kopenhag Siyasi Kriterleri çerçevesinde attığımız adımlardır’’ diyen Erdoğan, düşünce, işkence, din ve vicdan özgürlüğü ve örgütlenme konularında çok hassas olduklarını, bunları yaparken sadece toplumsal mutabakatı esas aldıklarını sözlerine ekledi.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2003 Pazar 13:29:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?