18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan, Person'dan 'PKK ile mücadele' istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Goran Person'dan ülkesindeki PKK/KADEK faaliyetlerinin engellenmesi için destek istedi. Person, Türkiye'nin örgüt hakkında daha fazla bilgi ve belge getirmesi halinde gerekeni yapacaklarının sözünü verdi.
Başbakanlık Merkez Binası'nda gerçekleşen görüşmede, Türkiye'nin AB üyeliği, Kıbrıs, terörizmle mücadele, Orta Doğu ve Irak'ta yaşanan son gelişmelerin yanı sıra, kadın ve insan hakları, Leyla Zana'nın durumu ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Edinilen bilgiye göre, görüşmede Başbakan Erdoğan, terörün ırkı, dini ve milliyetinin olamayacağına işaret ederek, terörizmle mücadelede ortak bir platform oluşturulması gerektiğini söyledi. Türkiye'de 40 bin insanın hayatına mal olan PKK'nın önce KADEK daha sonra Kongra-Gel adıyla faaliyet gösterdiğini ve yönetici kadrosunun değişmediğini ifade eden Erdoğan, söz konusu örgütün İsveç'teki faaliyetlerinin engellenmesini istedi.
Person da, terörizmle mücadele konusunda her türlü işbirliğine hazır olduklarının altını çizerek, "Bizler açık toplumlar olduğumuz için özgürlüklerle kısıtlamalar arasında açık bir denge kurmamız gerekir. Bize bu örgüt hakkında daha fazla bilgi ve belge aktarırsanız gerekeni yaparız" sözünü verdi.
İsveç Başbakanı, eski DEP milletvekilleri Leyla Zana ve arkadaşlarının durumunu Erdoğan'a sorarak, bilgi istedi. Başbakan Erdoğan, AK Parti iktidarında çıkarılan yasa ile yeniden yargılama sürecinin başlatıldığını, bundan sonraki sürecin bağımsız yargının işi olduğunu vurguladı.

'NAMUS VE TÖRE' CİNAYETLERİNİ SORDU
Konuk Başbakan Person, görüşmede özellikle namus ve töre cinayetlerine uygulanan indirimler konusundaki hassasiyetlerini de iletti.
AB yolunda kaydedilen gelişmeler ve uyum yasalarının uygulanmasında karşılaşılan güçlükler konusundaki tereddütlerini aktaran Person, hakim ve savcıların aynı konularda farklı kararlar verdiğine dikkat çekti.
Başbakan Erdoğan ise, hakim ve savcılara yönelik eğitim programları, yargı reformu, dernekleşme, ifade özgürlüğü, MGK'nın sivilleştirilmesi, azınlık vakıflarının mülk edinmeleri, geleneksel dil-lehçelerde yayın ve eğitim gibi konularda sağlanan ilerlemeleri anlattı. Erdoğan, töre ve namus cinayetlerine uygulanan konularda hassasiyetlerini paylaştıklarını belirterek, yeni Medeni Kanun ve Caza Kanunu'nda ceza indirimlerinin kaldırıldığını ifade etti. Erdoğan, AK Parti olarak kadının siyasete aktif katılımına da büyük önem verdiklerinin altını çizdi.
Görüşmede uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden İsveç eski Dışişleri Bakanı Anna Lindh de gündeme geldi. Lindh'in AB üyeliği sürecinde Türkiye'ye verdiği destekte övgüyle söz eden Erdoğan, Lindh'in 3 Kasım seçimlerinden önce Diyarbakır'a gidememekten şikayetçi olduğunu ancak AK Parti iktidarıyla birlikte bu sıkıntısının aşıldığını hatırlattı. Erdoğan ve Person'ın Lindh ile ilgili sözleri duygulu anların yaşanmasına neden oldu.
Görüşmede, Ortadoğu'daki gelişmeler de değerlendirildi. Türkiye'nin bölgede önemli ve lider bir ülke olduğunu belirten Person, İsrail-Filistin barış süreci konusunda Türkiye'nin Suriye ile birlikte aktif diyalog süreci başlatmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başbakan Erdoğan Irak'ta oluşturulacak etnik, mezhebe dayalı bir yapılanmanın yeni sorunlara ve çatışmalara yol açacağını söyledi.
Görüşmede, ayrıca iki ülke arasında 2002 yılında 827 milyon dolar, 2003 yılında ise 1.1 milyar dolar olan ticaret hacminin artırılması, yeni işbirliği olanaklarının değerlendirilmesi, Irak'ın yeniden yapılandırılmasında işbirliğine gidilmesi imkanları üzerinde duruldu. Başbakan Erdoğan, İsveçli yatırımcıları Türkiye'ye yatırıma davet etti.
ZAFER ÇAKMAK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2004 Salı 20:35:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?