18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan - Bush görüşmesi başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush, daha önceden kararlaştırıldığı gibi 17.30’da Beyaz Saray’da biraraya geldi.

Beyaz Saray Oval Ofis’te üçüncü kez biraraya gelen liderlere Türkiye’den Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başmüzakereci Devlet Bakanı Ali Babacan, Başbakanın danışmanı Egemen Bağış ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu ile ABD’li muhatapları katılıyor.

Görüşmenin önemli gündem maddelerini Kıbrıs sorunu, Irak, terörle mücadele ve Türkiye’nin AB yolculuğu oluşturuyor.

Ankara açısından asıl beklenti ise, stratejik ortaklık vurgusunun güçlü bir şekilde yapılması. Yaşanan olumsuzlukların geride bırakıldığı ve stratejik ortaklık mesajlarının güçlü bir şekilde verilmesi Ankara açısından önem taşıyor.

Görüşmenin diğer önemli gündem maddesi ise Kıbrıs sorunu. Erdoğan Kıbrıs sorununun çözümü için KKTC ve Türkiye’nin tavrını anlatacak ve gelinen noktada KKTC’ye yönelik ambargonun haksızlığına dikkat çekecek.

İzolasyonun kaldırılması için somut adım beklentisi

Kongre üyelerinin KKTC’yi ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti de dile getirecek olan Başbakan Erdoğan, ABD’den izolasyonun kaldırılması için daha somut adımlar atılmasını isteyecek.

Erdoğan-Bush görüşmesinde Irak’taki gelişmeler de masaya yatırılacak. Erdoğan Türkiye’nin Irak konusundaki hassasiyetlerini bir kez daha karşı tarafa iletecek.

Ankara açısından Irak gündemli görüşmelerin en önemli konusu ise PKK varlığı. Ankara tarafından birçok defa dile getirilen sorunla ilgili olarak Erdoğan, PKK’ya yönelik etkin mücadele yapılmasını isteyecek.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2005 Çarşamba 18:00:55
Güncelleme :8 Haziran 2005 Çarşamba 19:50:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?