17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erdoğan: AB işi tamam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB ile müzakerelere temmuz 2005’ten önce başlanması beklentisi içinde olduğunu söyledi.

CNN TÜRK’te yayınlanan Manşet programında Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin AB müzakere tarihi, Güney Kıbrıs ve DEP’liler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Birand’ın Avrupa Komisyonu üst düzey yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Komisyon’daki en üstten alt düzeye kadar tüm yetkililer, Türkiye’nin müzakere tarihi olarak Temmuz 2005’te hemfikir.

Mehmet Ali Birand’ın "AB Komisyonu Türkiye ile müzakerelerin Temmuz 2005’te başlatılmasını isteyecek ama Türkiye müzakerelerin Mart 2005’te başlamasını istiyor" açıklamasına, Başbakan şunları söyledi:

"Bu konuda benim beklentim Temmuz değil daha önce başlaması, Türkiye olarak hazırlıklı olduğumuza inanıyorum” dedi.

Avrupa’ya uyum sağlanacağını vurgulayan Erdoğan, “Zaten dört milyon vatandaşımız Avrupa ülkelerinde yaşıyor. İstediğimiz zaman Avrupa’ya gidiyoruz. Kırk yıldır Türkler Avrupa’ya gidip geliyorlar. Aramızda çok fark yok. Onlarda ne varsa bizde var, bizde ne varsa onlarda da var. Tek fark: Birisi Hans, birisi Ahmet, Mehmet” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: “Kıbrıs’ın Güney’i de Gümrük Birliği içine girecek”

Erdoğan, Güney Kıbrıs ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği ve tanınma konularına da açıklık getirdi.

Erdoğan, "AB üye sayısı 25’tir. Olanı görmemek gibi bir yanlışın içinde olamayız. Şimdi ben bunu inkar etmek, reddetmek gibi bir şeyin içine giremem. Zaten KKTC ile Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki ilişkiler gelişiyor, Kuzey’den Güney’e serbest ticaret başlıyor" dedi.

Erdoğan: "Türkiye AB kriterlerine yaklaşmıştır"

Erdoğan, Türkiye’nin batı standartlarını uyguladığını, AB kriterlerini rahatlıkla yerine getirecek kadar yaklaştığını belirtti.

Birand’ın birlik içinde Avusturya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine ’hayır’cı tutumuyla ilgili sorusuna Başbakan Erdoğan, "genel hava olumlu. Ben Avusturya başbakanından ’hayır, biz Türkiye’nin üyeliğine olumsuz bakıyoruz’ diye bir şey duymadım. Türkiye artık AB kriterlerini rahatlıkla yerine getirebilecek kapasitededir" diye yanıt verdi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2004 Cuma 18:31:33
Güncelleme :18 Haziran 2004 Cuma 18:37:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?