18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan: ABD ile ilişkilerimiz tezkere öncesinden daha iyi

Washington'da düzenlediği toplantıda bir gazetecinin, "İran-Suriye ve Türkiye yakınlaşması gündeme geldi mi?" sorusuna yanıt veren Başbakan Erdoğan, Suriye'den ziyade İran konusunun gündeme geldiğini belirterek, "Ben düşüncelerimi açıkça söyledim. İran mücadele veriyor. İran'da demokrasiye geçis mücadelesi var. Bu mücadelede İran'a yaklaşımın farklı bir boyuta taşınması lazım" ifadelerini kullandı.
Kıbrıs ile ilgili KKTC ve Türkiye olarak gereken adımları attıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bundan sonrası karşı tarafa ait. Güney Kıbrıs Rum Kesimi nereye veriyorsa, KKTC bunun bir adım ilerisinde olacak. Top karşı tarafta" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Yunanistan seçimleriyle Kıbrıs çözüm sürecinin bağdaştırılmasının dogru olmadığını da söyledi. Erdoğan, "1 Mayıs'a 3 ay var" derken, kendilerinin Annan Planı'nı referans olarak kabul ettiklerini bir kez daha yineledi. Erdoğan, müzakere sürecinin bir an önce başlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'ta PKK varlığıyla ilgili olarak ABD'nin tutumuna dair soruya ise "ABD'nin konuyu stratejik olarak değerlendirdiği" yanıtını verdi.
Erdoğan, "Terör örgütü olarak ilan edilmiş bir grubun üzerindeki hassasiyetlerin zamanlaması çok önemli. Vakit geçirilirse aldığınız önlemler yetmeyebilir" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, Irak'ın toprak bütünlüğüyle ilgili olarak ABD ile aynı anlayışa sahip olduklarını da belirtti. Bir gazetecinin, ABD ile ilişkilerin ne boyutta olduğuna dair sorusu üzerine Erdoğan, ABD ile ilişkilerin şu anda 1 Mart öncesinden çok daha iyi durumda olduğunu vurguladı.
EVRİM ÖCAL - WASHİNGTON (İHA)
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2004 Cuma 11:10:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?