22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Erdoğan: AB'ye üyelik çabalarımız sürecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye üyelik çabalarına kararlı biçimde devam edeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan Associated Press’e (AP) verdiği özel demeçte, Fransa ve Hollanda’daki referandumlarda AB Anayasası’na “Hayır” denilmesinden “hayal kırıklığına uğradığını” da söyledi.
Erdoğan, Türkiye reformlarını tamamladığında AB ülkelerinin Türkiye’nin AB’ye üyeliğini desteklemesini beklediğini belirterek, ”10 ila 15 yıl içinde AB uygarlıkların buluştuğu bir yer olacak. AB Türkiye’nin katılımıyla bir süper güç haline gelecek” dedi.

Türkiye’nin AB’ye üye olmak için yapması gereken reformları yerine getirmek için çalışmalarına devam etmeye kararlı olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Avrupa ülkelerinde çoğunluğu Müslüman olan büyük bir ülkeyi üyeliğe alıp almama konusunun giderek artan bir endişe kaynağı haline gelmesiyle ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi: “Biz kabul edilme veya edilmeme sorununu aştık. Eğer biz, bunda (reformlarda) başarılı olursak bütün üye ülkeler bize karşı adil davranacaklardır.”

FRANSA VE HOLLANDA ÜSTESİNDEN GELİR

Başbakan Erdoğan, AB’nin, Fransa ve Hollanda’da AB Anayasası konusunda yapılan referandumlardan alınan olumsuz sonuçların üstesinden geleceğini söyledi.

Başbakan ”hayır” sonucu çıkan referandumlardan önce “olumsuz bir atmosferin hakim olduğunu” belirterek, “Fransa ve Hollanda’da sonuçların böyle olmamasını dilerdim” dedi.

Erdoğan, buna rağmen küresel bir güç olma yolundaki AB’nin “bunun üstesinden geleceğini” de belirtti.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye üyelik yolunda gerekli reformları başaracağını da belirterek, “çünkü bu yönde bir irademiz var ve hem Meclis içinde hem de dışında desteğe sahibiz” diye konuştu.


..
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2005 Cumartesi 00:14:48
Güncelleme :4 Haziran 2005 Cumartesi 00:25:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?