18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan: Bakalım 10-15 yıl sonra AB kalır mı?

Erdoğan, Fransa’daki referandum sonucunu ‘Oyuna gelmeyin’ sözleriyle savunurken; AKP MYK’da kaygılarını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, AB Anayasası’na ‘hayır’ diyenlerin sayısının artmasının ileride AB’yi parçalayabileceğini söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin 10-15 yıl süreceğini anımsatarak, ‘Bakalım o zamana kadar AB kalacak mı?’ diyerek kaygısını dile getirdi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, AKP’nin önceki akşam yapılan kapalı kapılar ardındaki MYK toplantısında Fransa’daki Anayasa referandumunda çıkan ‘hayır’ sonucunun diğer kurucu ülkelere de sıçrayabileceğine ilişkin endişesini, ‘Bakalım biz üye olana kadar ortada AB kalacak mı?’ diye dile getirdi. Erdoğan, dünkü AKP Grubu’nda ise Fransa’daki referandum sonucunun Türkiye’nin üyelik sürecini engellemeyeceğini savunarak, ‘Oyuna gelmeyin’ dedi.

Erdoğan, MYK toplantısında Fransa’daki referandum sonucunu değerlendirdi. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, isim vermeden Hollanda’yı kastederek, ‘AB’nin diğer kurucu ülkelerinde de ‘hayır’ kararları çıkabilir’ diyen Erdoğan, AB Anayasası’na ‘hayır’ diyenlerin sayısının artmasının ileride AB’yi içeriden ciddi bir biçimde çatlatıp, sonuçta da parçalayabileceğini söyledi.

TÜRKİYE’Yİ ETKİLEMEZ

Fransa’daki sonucun 3 Ekim’deki Türkiye’nin müzakerelere başlama kararını etkilemeyeceğini savunarak, ‘Bunun bizi ilgilendiren bir tarafı yok’ diyen Erdoğan, ancak Türkiye’nin üyelik müzakerelerine ilişkin sürecin 10-15 yıl süreceğine dikkat çekerek, ‘Bakalım o zamana kadar AB ortada kalacak mı?’ endişesini de dile getirdi. ‘AB’yi siyasi birlik haline getirecek anayasaya yönelik kurucu ülkelerden çıkacak ‘hayır’ kararlarının ileride AB’yi bir siyasi birlik olmaktan çıkarabileceğine’ ilişkin kaygısını da vurgulayan Erdoğan, ortaya çıkan tabloyu ise ‘AB’nin bir siyasi birlik olamadığının göstergesi’ olarak niteledi. Erdoğan, bu sürece ilişkin Türkiye’nin tavrıyla ilgili de, ‘Biz sürecin izleyicisiyiz. Bu konuda bize düşen ev ödevlerimizi eksiksiz yerine getirip tam üyelik yolunda tek bir eksik bile bırakmamaktır’ diye konuştu.

OYUNA GELMEYİN

Erdoğan, AKP’nin dünkü Meclis Grubu’nda ise, ‘Oyuna gelmeyin. Türkiye üzerinden siyaset yapmaya gayret edenler var, bu çirkin ve yanlış’ dedi. AKP’nin dünkü Meclis Grubu’nda konuşan Erdoğan şunları söyledi:

‘Kimi çevrelerde iddia edildiği gibi Fransa’daki referandum neticesi, Türkiye’nin tam üyelik süreci açısından bir engel teşkil etmemektedir. Türkiye 3 Ekim’de AB ile müzakerelere başlayacaktır. Burada Türkiye üzerinden siyaset yapma gayretinde olanlar var. Asla bu oyuna kimse gelmesin. Türkiye üzerinden bu konuda siyaset yapmak, bir kere çirkindir, yanlıştır.‘

Edelman’a veda yemeği

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, haziran sonunda görevinden ayrılacak ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ve eşi Patricia Edelman için öğle yemeği verecek. Cuma günü Başbakanlık Konutu’ndaki yemek Erdoğan’ın ABD seyahati öncesine rastlıyor.

Kemençeyi denedi ekmeği yemedi

AKP grup toplantısında Trabzon heyeti Başbakan Erdoğan’ı hediye yağmuruna tuttu. Heyet önce Başbakan’a üzerinde Tayyip Erdoğan yazılı Aşkabat ekmeği verdi, arkasından bakır mangal armağan etti. Daha sonra yine üzerinde AKP amblemi olan Trabzon ekmeği verdiler ve son olarak da kemençe sundular. Başbakan ekmeklerle fotoğraf çektirdi ama kemençeyi eline alınca, çalmaya çalıştı. Kemençeden çıkan sesler, Eroğan’ı da epey güldürdü.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2005 Çarşamba 13:48:41
Güncelleme :1 Haziran 2005 Çarşamba 14:07:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?