17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erdoğan: Başardık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, zirveye damgasını vuran Kıbrıs konusuyla ilgili olarak "uyum protokolünün varılacak mutabakat sonunda imzalanması kesinlikle bir tanıma değildir. Bu husus gerek AB dönem başkanı gerek üye ülkelerin liderleri tarafından dile getirilerek tespit edildi" dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirdiğini her fırsatta dile getirdiğini de hatırlatarak "müzakere sürecinin başlaması için takvim şu anda çalışmaya başlamıştır" dedi.

Erdoğan bir gazetecinin “Türkiye’nin istediğini aldığını, sonucun sizi tatmin ettiğini, içinize sindiğini söyleyebilir misiniz” sorusuna “Bu bir kazan kazan anlayışıdır. Yüzde 100 beklentileri alamazsınız. Yalnız başardık diyebiliriz. Bunu çerçevesi Türkiye’ye özgü olmaktan çıktı. Tüm AB’yi kapsadı” yanıtını verdi.

"Başka ulusların 20 yılda yapamayacaklarını yaptık"

Erdoğan, yasal ve toplumsal reformlarla ilgili olarak "dostlarımızın ’sessiz devrim’ olarak nitelediği ve başka ulusların 20 yılda gerçekleştirmeyeceği olağanüstü ilerlemeleri kısa sürede başarıyla geçrekleştirdik" dedi. Erdoğan, reformların Türk tarafınca içtenlikle yapıldığını vurguladı.

"Zirve öncesi Kopenhag kriterlerine ters koşullar öne sürüldü"

Türkiye’nin Kopenhag Kriterleri’ni gerçekleştirdiğini anlatan Başbakan, zirve öncesinde Türkiye’nin önüne kriterler ile hiç ilgisi olmayan yeni ve işlevsiz koşullar sürüldüğünden yakındı. Başbakan Erdoğan, Ankara anlaşmasının uyum protokolünün varılacak mutabakat sonucu imzalanmasının kesinlikle bir tanıma anlamına gelmeyeceğini söyledi.

"Takvim şu anda başladı"

Başbakan Erdoğan, AB ile tam üyelik hedefine yönelik bir müzakere sürecinin başlaması için takvimin şu anda başladığını bildirdi. "Hedefimiz tam üyeliktir" diyen Erdoğan, müzakere sürecinin, Türkiye’nin önüne konulan sorunların da şekil değiştirmesine ve çözülmesine yardımcı olacağını kaydetti. Bundan sonraki sürecin zor olacağını belirten Erdoğan "Türkiye bunları da aşacaktır" dedi.

Erdoğan: "Bizim sadece Türkiye-Brüksel hattımız var"

Brüksel- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yüzde yüz beklediğinizi almak derseniz, bu ifade çok mübalağalı olur. Fakat ’başardık’ diyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, Conrad Otel’de düzenlediği basın toplantısında, AB Zirvesi’ni değerlendirmesinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, "Çok zorlu bir gece ve gün geçirdiniz. Bu uzun maratonun sonunda Türkiye’nin istediğini aldığını ve çıkan nihai metnin içinize sindiğini, sizi tatmin ettiğini söyleyebilir misiniz?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Tabii bu tür şeylerde ölçü, bunu Kıbrıs’ta da yaşadık, bu bir kazan-kazan meselesidir... Burada yüzde yüz beklediğinizi almak derseniz, bu ifade çok mübalağalı olur. Fakat ’başardık’ diyorum. Yüzde yüz dersek bu yanlış olur. Bir şeyi gerçekten gururla ifade edebilirim. Bunun çerçevesi Türkiye’ye özgü olmaktan çıktı, bütünüyle AB’yi kapsadı. Bu yönüyle alınan kararlar çok önemliydi."

Başbakan Erdoğan, "Brüksel-Ankara-Diyarbakır hattı sevinçli bir günü yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürt vatandaşlarına somut bir mesajınız olacak mı?" sorusuna ise "Bizim böyle farklı bir hattımız yok. Bizim sadece Türkiye-Brüksel hattımız var. Türkiye’de 72 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı canımız, ciğerimiz, başımızın tacı. Olay bu kadar basit" yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan’ın bu sözleri salonda bulunanlarca alkışlarla karşılandı.

"Önümüzdeki süreçte AB, Rumları Annan Planı veya benzer bir plan çerçevesinde çözüme zorlamak için bir inisiyatif alacak mı, yoksa bugüne kadar Türkiye’yi tatmin etmeyen tavrına devam etmiş mi olacak?" sorusu üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

"Sayın Annan’ın çözüm gayretlerini görürsek, Türkiye olarak elimizden gelen gayreti yine göstermek durumundayız. Orayı çözümsüz bırakmak, bizim açımızdan da KKTC’deki Türk kardeşlerimiz açısından da bir sıkıntı. Bunu aşmamız gerekiyor. AB sürecinde de gerek bizleri, gerekse onları rahatlatacak bir konudur. Bu konuyla ilgili olarak bugün yoğun çalışmalarımız oldu. Metin açıklandığında çok net göreceksiniz. Orada gerçekten yoğun bir çalışmanın sonucunda konuyu iyi bir yere getirdik. 19’uncu paragraf bu... Bu paragrafı gördüğünüzde yaklaşım tarzımızı da görmemiz mümkün olacak. Bu işi çözmekte elimizden gelen desteği nasıl 24 Nisan sürecinde verdiysek, bundan sonraki süreçte de verip, bu işi hep birlikte dayanışma içinde bitirmemiz çok çok isabetli olacaktır."

"Kıbrıs ile çoktandır tanışıyoruz..."

Erdoğan, Danimarkalı bir gazetecinin, "Tarih aldınız ama bu aynı zamanda tanımadığınız kişiyle buluşma tarihiydi. Buluştuğunuz güzel kızın isminin Kıbrıs olduğunu duyunca ne yapacaksınız?" sorusu üzerine, "Çoktandır tanışıyoruz... Münasebetlerimiz de gayet iyi... Bundan sonra daha iyi olacak" yanıtını verdi. Erdoğan’ın bu yanıtı salonda gülüşmelere neden oldu.

Bir gazetecinin "Ayaklarınız yerden kesildi mi, zafer sarhoşluğu var mı? Maliye Bakanı daha önce ’17 Aralık sabahı gökten para yağmayacak’ demişti. Yağmasa da gürlemesini bekliyor musunuz?" sorusu üzerine de Erdoğan şunları söyledi:

"Ayaklarımızı yerden kesmeyi zaten hiçbir zaman sevmedik, sevmiyoruz. Gruptaki arkadaşlarıma da ’ayaklarınızı yerden kesmeyin, uçmayın’ diye hep söylüyorum.

İkinci konuya gelince, ben Maliye Bakanımızın ifadesine katılıyorum. Ama gürleme noktasına gelince, borsadan sesler gelmeye başladı... Açıklandığı saat maalesef borsanın da kapandığı saat oldu. Buna rağmen borsa herhalde zirve yapmış durumda. Bundan sonra daha güzel gelişmelerin olacağına inanıyorum. Bu beklenti hesapları yapıldı, yapılıyor da.

Çok açık net söylemeliyim ki katılım öncesi ekonomik programımızı yaparken bu tür beklentiler üzerine yapmadık. Bizim normal akışımız, gidişimiz nasıl neticelenir, bütün hesaplarımızı buna göre yaptık. Bundan sonrası da inanıyorum ki bu istikrarlı gidişin bir işareti olacaktır. Gelecek çok daha iyi olacaktır diye inanıyorum."
AA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2004 Cumartesi 01:03:34
Güncelleme :18 Aralık 2004 Cumartesi 19:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?