18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan: Cumhurbaşkanı'nı bu Meclis seçer

Başbakan Erdoğan, ABD gezisinin dönüşünde gazetecilerle sohbet ederken, CHP Lideri Baykal ve DYP Lideri Ağar’ın eleştirilerine cevap verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mevcut Meclis’in Cumburbaşkanı seçimlerini yapabileceğini ve erken seçime gerek olmadığını belirtti. 

Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD gezisinin ardından yurda dönerken uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunurken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın 2006’da seçim yapılması yönündeki sözlerini de değerlendirdi. Erdoğan, Baykal’ın açıklamasını eleştirerek, ‘Her şey istikrarlı gidiyor. Ayrıca bu Meclis’in Cumhurbaşkanı seçecek yetkisi var. Ne diye kalkıp erken seçim yapalım’ dedi. Baykal’ın kendini boşuna yorduğunu belirten Erdoğan, ‘İki yılda bir seçim yapılan ülkede istikrar olmaz. 1946’dan beri 59 hükümetimiz olmuş. İstikrar bunun neresinde, söyler misiniz? Üretim peşindeyiz. Bunun için de istikrar gerekli’ diye konuştu.

KARŞITLIK KONUSU

Erdoğan, Amerikan karşıtlığıyla ilgili bir soru üzerine bunun Türkiye’ye bir yarar getirmeyeceğini belirterek, ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Kuzey Kıbrıs’ta izolasyonun kaldırılması ve Kuzey Irak’ta PKK ile ilgili atılacak her adımın, Amerikan karşıtlığını azaltacağına dikkat çeken Erdoğan, ‘İstihbarat açısından zaten birlikte çalışılıyor PKK konusunda, Kuzey Irak’la iligili olarak. Tabii önemli olan uygulama’ dedi.

GEZİDEN MEMNUN

ABD gezisinin sonuçlarından memnun olduğunu kaydeden Erdoğan, gezisinin amaçlarından birinin iki ülke ilişkileri konusundaki olumsuz spekülasyonları sona erdirmek olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: ‘Sayın Başkan’ın Beyaz Saray’daki görüşmemizden sonra yapmış olduğu açıklamalar bu spekülasyonları ortadan kaldırdı. Önemli olan, Sayın Başkan’ın açıklamalarıdır, kimilerinin basına yaptığı bazı sızdırmalar değil. Ortak irade beyanı önem taşır, bu da Beyaz Saray buluşmasından sonra yapılmıştır.’

BASKI VE DOSTLUK

Gezi öncesi bazı spekülasyonların yapılmasının ABD’ye özgü stratejik bir tutum olabileceğini anlatan Erdoğan, ‘Bunu yorumlamak bize düşmez. Önemli olan her zaman dost kazanmaktır’ dedi.

AT SİNEĞİ

Erdoğan, Baykal’ın kendisine dönük bazı sözlerini ‘çok çirkin’ diye niteledi. DYP Lideri Mehmet Ağar’ın Beyaz Saray buluşmasındaki at sineği konusundaki açıklamasına da gülerek, ‘Sadece at sineği aklında kaldıysa iyi’ demekle yetindi.

ABD Türkiye’yi gözardı edemez

Erdoğan, ABD’nin Türkiye’yi çeşitli nedenlerle gözardı edemeyeceğine dikkat çekerken ‘Bunu yapmaz Amerika. İslam’la demokrasiyi birlikte gerçekleştirmiş bir Türkiye, 1.5 milyarlık İslam dünyasıyla ciddi bir köprüdür. Bunu iyi değerlendirmek zorundadır. Bu Türkiye gerçeğini gözardı edemez’ diye konuştu. Erdoğan, aAB’nin de Türkiye’yi gözardı edemeyeceğini söyledi.

Havana değilse içmem

BAŞBAKAN Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, New York’ta yaşayan Türklerin, Türkevi’nde onuruna verdikleri resepsiyona katıldı. Erdoğan resepsiyonun ardından katılanlarla sohbet edip, hatıra fotoğrafı çektirdi. Bir vatandaşın iç borcun kapanması için para vermeye hazır olduğunu belirtmesi üzerine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e dönerek, ‘Bak bizi kurtaracak’ diyerek espri yaptı. Erdoğan, bir gencin üzerindeki Türk bayrağı baskılı formasını imzalarken, bir başkası kendisine puro ikram etti. Erdoğan gülerek, ‘Havana purosu değilse içmem’ diyerek puroyu geri çevirdi. Resepsiyona Abdullah Gül’ün eşi Hayrünisa Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan da katıldı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2005 Pazar 20:09:37
Güncelleme :12 Haziran 2005 Pazar 20:29:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?