20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Erdoğan: 'Haritanın istediğimiz gibi çizilmemesi en kötü senaryo olur'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs görüşmelerinde masadan kalkan tarafın Türk tarafı olmayacağını belirterek, "İki kesimliliğin ve garantörlüğün zayıf kalması, haritanın istediğimiz gibi çizilmemesi en kötü senaryo olur" dedi.

Basını müzakere sürecinde daha duyarlı olmaya davet eden Erdoğan, Denktaş ve Papadopulos’u da ’açıklamalarınızda detaya girmeyin’ diyerek uyardı.

Erdoğan, gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ve Ankara temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda biraraya geldi. Devlet Konukevi’nde gerçekleşen toplantı yaklaşık 1.5 saat sürdü. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Erdoğan, adada devam eden Kıbrıs müzakerelerine ilişkin ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu.

Basını Kıbrıs müzakereleri konusunda daha duyarlı olmaya davet eden Erdoğan, görüşmelerin detayına fazla girilmemesini istedi. Bunun sürece zarar vereceğini kaydeden Erdoğan, basının kendi içerisinde otokontrole gitmesi gerektiğini vurguladı. Görüşmelerin 22 Mart tarihine kadar olumlu bir şekilde neticelenmesini tamenne ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan, sürecin uzamamasından yana olduklarını bildirdi. 22 Mart’a kadar problemin çözülmemesi halinde Türkiye ve Yunanistan’ın sürece dahil olacağını anlatan Erdoğan, "Umarım buna gerek kalmaz" dedi. Kıbrıs konusunda Türkiye’de konsensüs oluşturmak amacıyla kamouyonu zaman zaman bilgilendireceklerini açıklayan Başbakan Erdoğan, bazı medya organlarının KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile kendisini hasım göstermesinden yakındı. "Sayın Denktaş ile hasım değil, siyasi hısım olabiliriz" diyen Erdoğan, Denktaş ile birlikte hareket ettiklerini, bu nedenle hasım olmalarının mümkün olmadığını kaydetti.

Müzakerelerde masadan kalkan tarafının Türk tarafı olmayacağının altını çizen Erdoğan, bunun gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Türkiye’nin Annan Planı’nı referans aldığını ve görüşmelerden kaçmayacağını ifade eden Erdoğan, Türk tarafının her zaman Rumlardan bir adım önde olacağını vurguladı. Kıbrıs sorunun 1 Mayıs’tan önce çözülmesinden yana olduklarını belirten Başbakan Erdoğan, birleşik Kıbrıs’ın AB’ye girmesini temenni ettiklerini dile getirdi. Erdoğan, iki marşlı, iki bayraklı bir Kıbrıs devletinin AB’ye girmesi halinde Türkçe’nin birlikte resmi dil olarak kabul edileceğini kaydetti. Görüşmelerde ’hep bana’ anlayışının olmayacağını, ’bir sana, bir bana’ tavrının doğru olduğunu kaydeden Erdoğan, Türk tarafı olarak ’kazan, kazan’ anlayışını benimsediklerini hatırlattı.

Medya ile ortak hareket etmeyi istediklerini ifade eden Erdoğan, tahrik edilmesi halinde sürecin kopacağı endişesini taşıdıklarını dile getirdi. Türk tarafının olmazsa olmazlarını ’garantörlük, iki kesimlilik ve sınırların netleştirilmesi’ olarak açıklayan Erdoğan, "İki kesimliliğin ve garantörlüğün zayıf kalması, haritanın istediğimiz gibi çizilmemesi bizim için en kötü senaryo olur" diye konuştu. Erdoğan, Denktaş ve Papadopulos’un müzakerelere ilişkin detaylı açıklama yapmasının sürece zarar verebileceğini de dile getirdi. Türkiye ve Yunanistan’ın açıklama yapmamasını örnek gösteren Erdoğan, Denktaş ve Papadopulos’a da ’detaylara girmeyin’ çağrısında bulundu. Erdoğan, anlaşmanın referandumdan sonra TBMM’ye gideceğini de kaydetti.

İHA-ANKARA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2004 Çarşamba 12:21:12
Güncelleme :25 Şubat 2004 Çarşamba 17:04:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?