19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Erdoğan: İlk kez rakamlarla konuşurken bu kadar mutluyum

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tek haneli enflasyona beklediklerinden daha çabuk sürede ulaşılacağını belirterek, "İlk kez rakamlarla konuşmaktan bu kadar mutluyum. Bir hesabın tutmamasından bu kadar sevinç duyacağım doğrusu hiç aklıma gelmezdi" dedi.

AK Parti Grubu yaklaşık 10 günlük yılbaşı tatilinin ardından 2004 yılında bugün ilk toplantısını TBMM’de gerçekleştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin bu ilk grup toplantısında yaptığı konuşmada, sözlerine yeni yılı kutlayarak başladı ve yeni yılın hayırlı ve beraketli olması temennisinde bulundu. "Şunu büyük bir sevinç ve gururla ifade ediyorum ki, bugün 6 Ocak 2004 ve bugün Türkiye gelecek adına bütün vatandaşlarına umut verden bir ülke haline gelmiştir" diyen Erdoğan, kararlılıkla uygulanan ekonomik program sayesinde yıl sonu itibariyle beklentilerin üzerine çıkıldığını kaydetti.

"Bereketli hasat mevsiminin ilk işaretleri ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullanan Erdoğan, "En iyimser ekonomistlerin bile artık umudunu kesmeye başladığı ekonomimizi bir yıl gibi bir sürede kriz atmosferinden çıkarmakla kalmadık, yediden yetmişe bütün insanlarımızın, Türkiye ve geleceğimiz adına yeniden hayal kurmaya başlamasına da zemin hazırladık. Kısır siyasi çekişmeler ve sonu gelmeyen ekonomik sarsıntıların Türkiye’ye ödettiği asıl büyük bedel, insanımızın bu ülkenin potansiyeline ve geleceğine olan inancını yaşaş yavaş soldurmaya başlamasıydı. Bugün bu inanç yeniden kazanılmış, geleceğin adil ve kalkınmış Türkiye heyecanı yeniden canlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Uzun yıllar sonra gazeteler gülümseyen manşetler atıyor

Ortaya konulan bu eserle Türkiye’nin sırtının yere gelmeyeceğinin bir kez daha dost-düşman tarafından anlaşıldığını kaydeden Erdoğan, "Milletimiz kendi potansiyeline, gücüne ve değerlerine dayanıp güvendiği sürece önüne çıkan bütün engelleri aşacak, tarih sayfaları hangi badireleri yazarsa yazsın, Türkiye devleti ve milletiyle bir bütün olarak o sayfalardaki şanlı yerini almaya daima devam edecektir. Verdiğimiz bu topyekün mücadele, milletimizin sarsılmaz varolma iradesinin tarihe armağan ettiği en son nişanesidir. Bu nişane, Cumhuriyeti kuran ruh ve iradenin, hergün tazelenerek ve ilk günkü heyecanından hiçbir şey kaybetmeden yoluna devam etmesini ifade etmektedir. Bu ülkede uzun yıllardır ilk kez gazeteler gülümseyen manşetlerle çıkar, haber bültenleri iç açıcı haberlerle başlar hale gelmiştir. Çünkü 2002 yılında seçim sandıklarından tarihi bir millet kararı çıkmış, bu millet kararıyla Türkiye’yi çözümsüzlüklere mahkum eden kısır siyaset çekişmeleri vizyondan indirilmiştir. Aynı tarihte milletimiz kendi içinden çıkan, kendi sesini seslendiren, kendi umutları peşine düşen AK Parti’yi iktidar göreviyle şereflendirmiştir. Cumhuriyetimize layık işler yapma ve bu aziz millete hizmet etme şerefini elde ettiğimiz için ne kadar bahtiyar olsak azdır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, açıklasmasında, son ekonomik gelişmeler ve dış ticaret ile enflasyon rakamlarına da değindi. 2003 yılının pek çok rekorun kırıldığı bir rekor olduğunu belirten Erdoğan, "Enflasyon hedefini ’tutturamamış’ olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bildiğiniz gibi açıklanan rakamlara göre 2003 yılı enflasyon oranları hedefimizden yüzde 20 sapma göstererek TÜFE’de yüzde 18.4, TEFE’de yüzde 13.9’a gerilemiş bulunmaktadır. Bu enflasyon rakamları yeni kuşaklara hayal gibi gelecek, inanılmaz gelecek rakamlardır. Bizler de en son yetmişli yıllarda yükselme eğilimi içerisindeki bir enflasyon ortamında bu rakamları işitmiştik. Şimdi çok şükür, iniş eğilimi gösteren bir enflasyonla, üstelik yüzde 5 gibi durgun seyreden dünya standartlarının üstünde bir byüme hızıyla bu rakamları yakalamış buluyoruz. Bu haber yıllar sonra milletimizin yüzünü ghüdüren, ülkemizi matematikle barıştıran en güzel haberdir. Ben de ilk kez rakamlarla konuşmaktan bu kadar mutluyum. Bir hesabın tutmamasından bu kadar sevinç duyacağım doğrusu hiç aklıma gelmezdi. İnşallah önümüzdeki yıl için ilk hedefimiz yüzde 12’lere kadar gerilemiş bir enflasyon, ikinci hedefimiz de bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da bu hedefimizde mutlu bir şekilde yanılmak, tek rakamlı enflasyona beklediğimizden önce ulaşmaktır".

Erdoğan, ekonomideki bir diğer gelişmenin ise dış ticaret artışı olduğunu belirtti. Dış ticaret rakamını da bir rekor olarak nitelendiren Erdoğan, "Yıllık ihracatımız yüzde 32.4 gibi gerçekten çok önemli bir yükselme trendi yakalamıştır. Bir başka çok önemli gösterge saniyi ürünü ihracatımızın yüzde 32.4 oranında artarak 40 milyar dolarlık bir hacme ulaşmasıdır. Sadece sanayi ürünü ihracatımız bile 2002 yılının toplam inracakt rakamının üstündedir. Nüfusumuzun büyük bir kısmının geçimini sağladığı tarım sektöründe de ihracat oranı 33.6 oranında artarak 7 milyar dolar sınırını zorlamaya başlamıştır. Dış ticaret hacmimiz 100 milyar dolar barajını aşarak 115 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmıştır. İnşaallah bu güzel gelişmeler, bizim istikrardan ödün vermeyen yönetimimiz ve özel sektörümüzün can-ı gönülden katılarak sürdürdüğü çabalarla önümüzdeki yıl 50 milyar dolar barajını aşarak, 55 milyar dolara, 2010 yılında da 100 milyar dolara ulaşacaktır" diye konuştu.

ANKARA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2004 Salı 13:59:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?