19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Erdoğan: İrtica ve bölücülük demirbaş sorun

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez irtica ve bölücülüğün hâlâ ülkenin demirbaş sorunları olduğunu belirtirken bunların Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde yer alacağı sinyalini verdi.

Başbakan Erdoğan, dün NTV’de AB, Irak ve ABD politikasına ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile yaptığı telefon konuşması nedeniyle kriz yaşandığı yönündeki haberleri yalanlarken Felluce operasyonundan duyduğu rahatsızlığı ortaya koyduğunu doğruladı.

Erdoğan, ’’Özellikle Felluce’de yapılanları doğru bulmadığını, Türk halkının Felluce olayları nedeniyle çok hassas ve infial içinde olduğunu, yaşananları halka anlatmakta zorlandıklarını ve anlatamadıklarını, hele hele Müslüman halkın camilerde savunmasız bir şekilde, elinde silah bile yokken öldürülmesini kabullenmenin mümkün olmadığını’’ söylediğini aktardı.

Bunun üzerine Cheney’in ’’Ama camiler, silah deposu’’ yönünde açıklama getirdiğini söyleyen Erdoğan, bunun üzerine kendisinin ’’Silahlar varsa silahlar alınır, ama silahı olmayan insanlar niye vuruluyor’’ diye sorduğunu kaydetti.

Erdoğan, bunun üzerine Cheney’nin ’’Sizi anlıyorum. Bunları sayın Bush’a ileteceğim. Basında çıkan resimler konusunda askerlerle ilgili enine boyuna araştırmasını yapıyoruz’’ dediğini savundu. Erdoğan, kendisinin de bunun üzerine ’’Bu duyarlığının geniş kapsamlı devamını istiyoruz’’ dediğini aktardı.

’Ekümenik’ krizi

Erdoğan, ekümenik krizi konusunda ABD’yi de eleştirdi. ABD Büyükelçiliği’nce basılan davetiyelerde Fener Rum Patriği Bartholomeos ’a ’’ekümenik sıfatı’’ verilmesini ’’art niyetli’’ bulan Erdoğan, ’’Bizim şu anda vatandaşımız konumunda olan bir insanın böyle bir sıfatı olmadığı halde böyle bir sıfatın kendisine dışarıdan verilmek suretiyle davetler çıkarılmasını yanlış buluyoruz’’ diye konuştu. Erdoğan, her ülkenin kendine özgü hassasiyetleri olduğunu, azınlıklara verilen statünün Lozan’da belli olduğunu vurgulayarak ’’Karşımızdaki de buna uymak zorunda. Böyle bir şeyi ülkemde tartışma konusu haline getirmek durumunda kalmak isteyenler art niyetlidir, samimi değildir’’ diye konuştu.

ABD’ye eleştiri

Erdoğan, PKK-KADEK konusunda ABD’nin atması gereken adımları atmadığı eleştirisinde de bulunurken ’’Beni sokmayan yılan bin yıl yaşasın mantığı var. Bizi üzen bu’’ dedi. Erdoğan, bazı gazetelerde ’’Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) MGK’nin yerini aldığı’’ yönündeki yorumları da eleştirdi. Bu yaklaşım tarzını ’’çok çirkin bulduğunu’’ söyleyen Erdoğan, irtica ve bölücülüğün Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nde yer alıp almayacağı sorusuna ise ’’Bunlar bir yerde ülkemizin şu anda henüz demirbaş sorunları. Türkiye bunları aştığı anda bunlar, burada yer almaz. Ama bu sıkıntılar devam ediyor şu an’’ yanıtını verdi.

’12 yaşındaki çocuk, terörist olamaz’

Erdoğan, Mardin Kızıltepe’de güvenlik güçlerince ’’terörist’’ iddiasıyla öldürülen 12 yaşındaki çocuğa yönelik bu yakıştırmayı ’’çok çirkin’’ bulduğunu, bunu kabul edemeyeceğini söyledi.
NTV
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 10:24:42
Güncelleme :2 Aralık 2004 Perşembe 10:26:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?