18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Erdoğan: Kıbrıs’tan asker çekme söz konusu değil

Davos - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs’ta şu an bulunduğu konuma göre adım atmaya devam ettiğini belirterek, "Şu anda asker çekme gibi birşey söz konusu değil. Bunlar, bizim geçmişteki anlaşmalardan doğan haklarımızdır" dedi.

Davos’ta Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Kıbrıs konusunda geçen yıl burada başlattığımız süreci 24 Nisan referandumuyla belli bir noktaya getirmiştik. Tabii buna karşı muhataplarımız üzerine düşeni yerine getirmedi. Şu ana kadar da yerine getirmiş değil. Eğer Bürgenstock’da vardığımız neticenin gereği yapılmış olsaydı, gerek Türkiye gerekse Yunanistan’ın kuzeyde, güneyde atacakları birçok adımlar vardı. Bu anlaşmaların gerekleri yerine getirilmediği sürece biz de şu anda hangi konumdaysak, bu konumda adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Şu anda asker çekme gibi birşey söz konusu değil" diye konuştu.

Erdoğan, "Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözüme Türkiye olarak ’evet’ deriz. Ne dayatılırsa ’evet’ demek gibi bir anlayışımız söz konusu değildir" dedi.

Türkiye’nin AB üyeliği konusunda tarama süreci ve müzakere tarihi üzerine açıklama yapan Erdoğan, şunları söyledi:

"Tarama, siyasiler arasında değil, uzmanlar arasında yürütülen bir süreçtir. 3 Ekim’de büyük ihtimalle başlarız diye hazırlıklarımızı yapıyoruz."

"Kerkük’teki gelişmeler olumlu değil"


Davos - Başbakan Recep Tayypip Erdoğan, "Kerkük’teki gelişmeler olumlu gelişmeler değil. Burada taşımacılık söz konusu. Bu, Irak’ın geleceği açısından olumsuz bir gelişmenin ilk işaretleri" dedi.

Davos’ta yabancı basın mensuplarıyla biraraya gelen Erdoğan, bu ay sonunda yapılacak seçimi "tam demokratik bir seçim" olarak nitelemenin mümkün olamayacağını söyledi.

Özellikle seçim kütüklerinin hazırlanması, ancak daha sonra başarılamadığı için karnelerle seçmen kütüklerinin oluşmasının, daha başlangıçta bu süreci olumsuz etkilediğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu demektir ki halkın bütünü bu seçime katılamayacak. Taşımacılığın yansıdığı bir anlayış var. Irak’ın bütününde yapılan bu seçim, etnik unsura dayalı bir seçim havası yansıtıyor. Şu anda belli bir etnik grubun seçime katılmama kararı alması, seçim sonrası için olumlu bir yansıma doğurmayacaktır. Önce ne yapıp yapıp bu etnik unsurların tümünün katılımını sağlayabilecek demokratik altyapının oluşturulması lazım. Bu başarılamamıştır.

Kerkük’teki gelişmeler olumlu gelişmeler değildir. Burada bir taşımacılık söz konusudur. Bu, Irak’ın geleceği açısından olumsuz bir gelişmenin bana göre ilk işaretleridir."

Irak’ın terörün arenası haline geldiğini de ifade eden Erdoğan, "Bu bizi ürkütüyor; terör mü küreselleşiyor, barış mı küreselleşiyor. Acaba ortak mücadele platformu oluşturabildik mi, buna evet demek mümkün değil. Şu andaki görüntü; Irak’taki seçimlerden sonra terör azalacağa benzemiyor" diye konuştu.

Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunun altını çizen Erdoğan, "Irak’ın tüm zenginliklerinin de tüm Irak halkına ait olduğundan yanayız. 30 Ocak’tan sonraki süreçle ilgili olarak da özellikle demokratik kurum ve kuruluşların güç kaynağını objektif bir bakışla yakalaması gerekirdi ki bütün etnik unsurlar bu seçimlere rahat katılabilsin" dedi.

Erdoğan, Ankara Anlaşması ile ilgili devletlerarası hukuk açısından çalışmalar yapıldığını belirterek, "Bu çalışmaları olgunlaştırdıktan sonra AB Komisyonu ile çalışmalarımızı geliştireceğiz. Çözümden yanayız. Sürecin uzamasını asla istemiyoruz" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 01:14:56
Güncelleme :28 Ocak 2005 Cuma 01:24:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?