17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Erdoğan: Kürtlerin attığı adımlar sağlıklı değil

 Irak'ın bölünmesi gibi istenmeyen bir sonuçla karşılaşmaktan endişe edip etmediği yönündeki soruya Erdoğan, "Irak'ta etnik veya dini esaslara dayalı federal bir yapı sağlıklı olmayacaktır. Bu durum, Suriye, İran ve Türkiye'yi rahatsız edecektir" karşılığını verdi.

Erdoğan, "Iraklı Kürtlerin özerklik arayışlarında önemli kazanım elde ettikleri ve petrol zengini Kerkük kenti üzerinde hak iddia ettikleri" yönündeki bir soruyu şöyle yanıtladı:

"Kürtlerin Kerkük'te attığı adımlar sağlıklı değil. Bir etnik grubun, diğerinin üzerinde egemenliğini tatbik etmesi çabaları adil değil. Bu etnik grup Kürt, Türk, Arap veya her ne olursa olsun fark etmez. İkinci olarak, Kerkük'te olanlar, bütün Irak halkına ait olması gereken Irak petrolünün, tek bir etnik grup tarafından sömürülmesi ihtimalini yaratıyor. Doğal olarak, diğer etnik unsurlar, buna karşı olumlu bir tavır almayacaklardır."

Kıbrıs sorununda, BM Genel Sekreteri Kofi Annan planına dayalı ilerlemeye hazır olup olmadığı sorusu üzerine Erdoğan, "Annan planını referans noktası alarak iyi niyetimizi gösteriyoruz. Biz, kalıcı bir çözümün taraftarıyız" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi'nin, Kıbrıs konusunda çözüm olursa, Türkiye'nin AB için tarih alma şansının daha da yükseleceği yönünde kendisine özel bir garanti verip vermediği sorusuna karşılık Erdoğan, "Prodi, Kıbrıs'ta çözümün AB'nin Aralık 2004'teki zirvesinde olumlu bir etkisi olacağını söyledi. Bu, psikolojik bir konu" yanıtını verdi
WASHİNGTON
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2004 Pazartesi 11:42:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?