20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Erdoğan: Müzakereler uzun sürmesin

Strasbourg’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupalı parlamenterlere ’’müzakareler kısa olmayacak ancak umuyorum ki makul bir sürede tamamlanır’’ isteğinde bulundu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) konuşan Başbakan Erdoğan, İlerleme Raporu’nun olumlu tonda olmasının AB liderlerinin ortaya koyacağı siyasi iradede karşılık bulacağını belirterek, müzakerelerin 2005 yılının ilk yarısında başlamasıyla birlikte AB yolunun son dönemecine girmeyi umduğunu söyledi.

Müzakerelerin başlaması halinde Türkiye’nin bu süreci makul bir zaman dilimi içinde tamamlamayı istediğini ve bu konuda üstüne düşenleri yapacağını vurgulayan Erdoğan, ’’müzakareler kısa olmayacak ancak umuyorum ki makul bir sürede tamamlanır’’ dedi.

AB normlarını oluşturan sözleşmenin Türkiye için önemli bir referans noktası olduğunu söyleyen Erdoğan, bu sözleşmenin Türkiye’nin ilerleyen reform sürecinin ana unsuru olduğunun altını çizdi.

AB yolunda ’sessiz devrim’

Erdoğan, konuşması sırasında Türkiye’nin AB yolunda gerçekleştirdiği önemli reformları şöyle sıraladı:


Ölüm cezası kaldırıldı ve mevzuattan ayıklandı


DGM’ler lağvedildi


İşkence ve insanlık dışı muameleye sıfır tolerans tanındı (Bu durum Avrupa Komisyonu İşkenceyi Önleme Komitesi raporlarıyla da tespit edildi)


Sivil-asker ilişkilerinde düzenlemeye gidildi


Kadın-erkek eşitliği lehine bir düzenleme ilk kez anayasaya dahil edildi


Vatandaşların günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları dil ve lehçelerde dil kursları ve yayınlar yapılmasına başlandı


Terör mağdurları için tazmin yasası hazırlandı

Türkiye’nin hızla gerçekleştirdiği bu reformların Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun raporuna ‘sessiz devrim’ olarak yansıdığını hatırlatan Erdoğan, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlara ilişkin normların da çağdaş normlar çerçevesinde düzenlendiğini kaydetti.

AKPM’ye Kıbrıs çağrısı

Kıbrıs sorununa da değinen Erdoğan, AKPM’yi KKTC’ye yönelik tecridin kaldırılmasına ve işbirliğine davet etti.

“Siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel tecridin kesin biçimde sona erdirilmesinin ve haksız ekonomik ambargonun kaldırılmasının zamanı gelmiştir” diyen Başbakan, Kıbrıslı Türkleri tecrit eden ‘gereksiz kısıtlamalar’ın kaldırılmasını istedi.

STRASBOURG
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2004 Çarşamba 14:08:06
Güncelleme :6 Ekim 2004 Çarşamba 14:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?